'Discriminatie op internet niet aangepakt'

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) meet met twee maten. Dit oordeel velt het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) na een klacht van de Marokkaanse website Maghrebonline.nl....

In maart stuitte beheerder Mohammed Elmakkaoui van MaghrebOnline.nl op de website Volkomenkut.com op de tekst: 'Als alle moslims nou eens dood zouden vallen, hadden we gelijk vrede op de wereld en waren bijna alle problemen opgelost.(..) Dat soort volk mag regelrecht aan het gas.' Elmakkaoui diende hierover een klacht in bij het MDI, die de uiting als niet strafbaar beoordeelde.

Als 'test' postte Elmakkaoui dezelfde tekst op een forum van zijn eigen site MaghrebOnline; 'moslims' verving hij door 'joden'. 'Dezelfde dag werd er een klacht tegen ons ingediend bij het MDI, dat ons verzocht deze discriminerende tekst te verwijderen.'

Elmakkaoui diende vervolgens een klacht in over de werkwijze van het Meldpunt Discriminatie Internet bij het LBR. Die oordeelde onlangs per brief 'dat het er alle schijn van heeft dat het MDI anti-islam-klachten anders behandelt dan klachten over antisemitisme'.

Het MDI neemt de kritiek van de zusterorganisatie hoog op. Klachtenbehandelaar en toekomstig directeur Marco Hughes van het meldpunt noemt het zorgwekkend 'dat het LBR beweringen en insinuaties doet over anderen zonder dat zij beschikt over enig bewijs'. Het meldpunt heeft op zijn beurt de kwestie nu voorgelegd aan de Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten.

'Wij hebben onze excuses aangeboden voor onze beoordelingsfout. Die tekst op volkomenkut.com betreffende moslims had ook verwijderd moeten worden ', aldus Hughes.

Hij onderstreept zijn verhaal met cijfers: het MDI, dat wordt gesubsidieerd door het ministerie van Justitie, ontving dit jaar 285 meldingen van moslimhaat op internet, en beoordeelde 101 daarvan als strafbaar. Van de 419 meldingen van antisemitisme vond het meldpunt er 240 discriminerend.

Van de 179 meldingen van 'anti-Marokkaanse uitingen' beoordeelde het MDI 112 als strafbaar. 'Hieruit valt op te maken dat wij alle klachten gelijk behandelen. Dan is zo'n beschuldiging heel kwalijk.'

Directeur Hubert Fermina van het LBR vindt dat het meldpunt beter de hand in eigen boezem kan steken, dan zich zo te weer te stellen tegen de kritiek. 'Ze kunnen lering trekken uit de klacht en gewoon doorgaan met hun belangrijke werk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden