Discriminatie op arbeidsmarkt in Den Haag 'schokkend'

Een Haagse werkzoekende met een Marokkaanse naam moet twee jaar extra werkervaring toevoegen aan zijn cv om evenveel kans op een baan te maken als een autochtoon. Werkzoekenden met een Hindoestaanse naam kunnen hun kansen op werk vergroten met een persoonlijke alinea in hun brief, waarin ze refereren aan hun binding met Nederland en hun ervaring met vrijwilligerswerk.

Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam. Beeld anp

Met een gelijke brief en cv maakt een sollicitant met een Nederlandse naam in Den Haag veel meer kans te worden uitgenodigd voor een gesprek dan een werkzoekende met een Marokkaanse of Hindoestaanse naam. Dit blijkt uit het rapport Op afkomst afgewezen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), gemaakt in opdracht van de gemeente Den Haag.

'Veel werkgevers vinden een Nederlandse kandidaat de veiligste keuze', zei de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) woensdag. Hij noemt de uitkomsten 'schokkend en onacceptabel'. 'Groepen worden buitengesloten in mijn stad, dit zal ook voor andere steden gelden.'

Op afkomt afgewezen

Lees hier het complete rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau waar fictieve sollicitanten die alleen in etnische achtergrond verschilden reageren op bestaande vacatures.

Rabin Baldewsingh van de PvdA. Beeld anp

Dat werkgevers selecteren op afkomst is al vaker aangetoond. De stad wilde weten hoe groot het probleem is en wat de achterliggende mechanismen zijn. Daartoe verstuurde het SCP honderden sollicitatiebrieven, van drie kandidaten per vacature, met een vergelijkbare inhoud en cv. Alleen de naam van de afzender verschilde. Op de brief met een Nederlandse naam volgde in 34 procent van de gevallen een uitnodiging, op de Hindoestaanse naam in 23 procent. Bij de Marokkaanse naam was dat slechts 19 procent.

De mindere arbeidskansen voor Hindoestanen vonden de onderzoekers opvallend. Surinaamse Nederlanders spreken Nederlands en hebben een binding met Nederland, maar zijn in Den Haag veel vaker werkloos dan autochtonen. Bij nabellen door de onderzoekers bleek dat de selecteurs de namen vooral als 'vreemd' hadden beschouwd en daarom dachten dat er een culturele afstand zou zijn.

Als één persoon verantwoordelijk was voor de selectie, maakten allochtone namen minder kans op een uitnodiging dan als de selectie door meerdere personen werd gedaan. Daarbij bleek het niet uit te maken of bedrijven een zogenaamd diversiteitsbeleid voerden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.