'Discriminatie in de hand gewerkt op politiescholen'

Racisme en intimidatie komen 'nog steeds, en vaak' voor op de scholings- en selectie-instituten van de politie. De discriminatie zit zelfs opgesloten in het beleid, zo staat in een intern onderzoeksrapport, dat vandaag wordt aangeboden aan alle medewerkers van het Landelijk Selectie-en Opleidingsinstituut Politie (LSOP)....

HARRY VAN GELDER

Van onze verslaggever

Harry van Gelder

AMERSFOORT

'Er is sprake van institutionele discriminatie omdat beleid, procedures en uitvoeringen het in sommige gevallen moeilijker maken voor leden van bepaalde sociale groepen zich te ontplooien en succes te hebben', zo schrijven de onderzoekers. Zij hebben over een periode van een jaar gesproken met medewerkers uit vrijwel alle geledingen van de politieopleidingen en -selectie. 'Een aantal mensen discrimineert leden van bepaalde sociale groepen openlijk.'

Het management is volgens het rapport onvoldoende in staat discriminatie een halt toe te roepen. Deels komt dat 'door de beperktheid van het beleid om ongewenst gedrag tegen te gaan' en deels 'door de hoge mate van onwetenheid hierover'.

Het management weet niet precies wat het wel of niet kan of moet als reactie op intimidatie en discriminatie, concluderen de onderzoekers. Ze bepleiten dat het multiculturele beleid duidelijk wordt uitgedragen en dat alle medewerkers worden geschoold.

Algemeen directeur A. Goedendorp van het LSOP, de koepel van alle politiescholen en -selectiebureaus, zegt in een reactie op het rapport dat 'de intimidatie en het racisme er echt uit moet'.

De discriminatie en intimidatie op de scholen wordt hard aangepakt. Desnoods worden overtreders van school gezet. Op korte termijn wordt een werkgroep ingesteld die zich bezighoudt met de problemen van een pluriforme organisatie.

Ook voorzitter A. Lems van de bestuursraad van het LSOP pleit voor strenge straffen. 'De politie heeft een voorbeeldfunctie. Dit gedrag moet fundamenteel worden aangepakt.'

De onderzoekers doen een honderdtal aanbevelingen om van de politieopleidingen en selectie-instituten een pluralistisch geheel te maken. Ze bepleiten de benoeming van een vertrouwenspersoon voor alle studenten, een betere communicatie tussen de leiding en de docenten, het opnemen van vrouwen en allochtonen in de top van de scholingsinstituten, en het afschaffen van de zogenoemde culturele authenticiteit.

Vooral dat laatste heeft veel ellende veroorzaakt, zeggen de onderzoekers. Door ervan uit te gaan dat alleen mensen die buiten Nederland zijn geboren behoren tot de 'authentieke allochtonen', zijn veel buitenlanders op de politieopleiding terechtgekomen die de Nederlandse taal niet machtig waren. Dit had tot gevolg dat veel allochtone studenten mislukten, waardoor de negatieve stereotypen over buitenlanders werden bevestigd.

De onderzoekers pleiten voor het toelaten van latere generaties allochtonen tot de politie. 'Nederland heeft meer allochtone agenten en officieren nodig. Daarbij is het niet van belang of ze van de eerste, tweede, derde of latere generatie zijn.'

Verder menen de rapporteurs dat er te weinig culturele diversiteit is onder de managers en de docenten. Vrijwel alle toplieden zijn 'witte mannen'.

Daarmee geeft de leiding een verkeerd signaal aan de organisatie, vinden de onderzoekers.

LSOP-directeur Goedendorp heeft zelf de opdracht tot het onderzoek gegegeven. 'Ik wilde weten hoever we waren. We zijn bezig te veranderen van een monocultuur in een pluralistische organisatie. Ons doel is het scholen van integere agenten die goed kunnen omgaan met de diversiteit in de samenleving. Dit rapport geeft een tussenfase aan.'

LSOP-directeur Goedendorp is weliswaar geschrokken van sommige harde conclusies, maar 'er staan ook positieve zaken in, zoals het feit dat we bereid zijn onze nek uit te steken en dat veel mensen binnen onze organisatie bereid zijn om er iets aan te doen. Bovendien is het onderzoek gericht op de toekomst. De talloze aanbevelingen zijn uitstekende handvatten om op de ingeslagen weg door te gaan.'

Goedendorp en Lems willen de belangrijkste adviezen overnemen. Er komt een werkgroep die bestaat uit een dwarsdoorsnede van het LSOP, van topfunctionarissen tot studenten. Bij vacatures zullen ze rekening houden met het geringe aantal vrouwen en minderheden in de topfuncties.

De directeur en voorzitter vinden dat de aanbevelingen 'sporen' met het rapport van de commissie-Boekraadt. Deze onderzocht begin dit jaar klachten van allochtone studenten over discriminatie en racisme op de Nederlandse Politie Academie in Apeldoorn. Boekraadt vond geen stelselmatige discriminatie, maar uitte kritiek op het integratiebeleid van de academie. Hij stelde voor een vertrouwenspersoon in te stellen en tevens een plan van aanpak te presenteren. Beide aanbevelingen zijn opgevolgd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden