Dirk Serries

ROBERT VAN GIJSSEL

Dirk Serries: Microphonics XXI-XXV

Tonefloat Records

Een kleine waarschuwing is hier op zijn plaats. Dit is niet zo'n aanbevelenswaardige cd waarmee u eens fijn het Paasweekeinde binnenrolt. Bij Microphonics XXI-XXV van de Belgische gitaarkunstenaar Dirk Serries wordt u eerder geacht de luiken te sluiten, zowel die van uw woning als die naar uw bovenkamer, en er eens gemakkelijk bij te gaan liggen. Het liefst met de koptelefoon op. Zo kan de muziek van deze drone- en ambientmuzikant dienen als sonore en wat zwaarmoedige tegenhanger voor het dezer dagen onvermijdelijke gejubel der Passionen.

De 'drone' van Serries komt - de genrenaam verklapt het al - in trage beweging aangedreund. Voortgebracht door louter elektrische gitaar, die Serries laat vloeien uit digitale en analoge gitaareffecten, langs feedback en reverb.

Serries pleegt in zijn uitgesponnen gitaarwerken met een paar lange halen een donkere, trillende grondtoon te scheppen, waarover hij vervolgens kleine, minimale melodieën sprenkelt. In het openingsnummer van deze cd, Mounting Among The Waves, scheurt een rafelige gitaar de stilte aan stukken, maar openbaart zich boven dit geweld na enkele minuten een fraaie en zelfs wat verstilde wereld aan boventonen.

Maar Serries heeft niet slechts dreun te bieden. In een rustiek stuk als There's A Light In Vein is in de oeverloze geluidsgolven een majestueus ritme te ontwaren, verandert door eindeloos gestapelde gitaarlijnen steeds subtiel de toonsoort, en waaiert de gitarist van harmonie naar tergende dissonanten.

Serries gitaarkunst doet denken aan die van de Brit Robert Fripp, die zijn geluid leende aan de Berlijnse platen van David Bowie en een aantal genrebepalende ambientgitaarplaten uitbracht. Maar Serries stapt, getuige zijn cv, net zo makkelijk buiten de discipline van die ambient, of geluidslandschapmuziek. Hij werkte met de progrockmuzikant Steven Wilson, bijvoorbeeld, en speelde gitaar bij de Zweedse 'post-metalband' Cult Of Luna.

Hoe divers zijn werk kan worden ingezet, blijkt ook uit de optredens van de Belg. Zondag speelt hij bij een concertserie voor 'intense luistermuziek', genaamd Fluister, in Dordrecht. Een week later is hij te horen met het Kronos Quartet op het World Minimal Festival, en op 18 april treedt Serries aan bij het Tilburgse festival Roadburn, voor heavy muziek.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden