'Dirigent trachtte kunstroof met Tipp-Ex en kleefband te verhullen'

De Vlaamse dirigent en expert in de oude muziek Paul van Nevel heeft met Tipp-Ex, kleefband, een scheermesje en zelfs met een bijtend zuur geprobeerd de museumstempels in zeven oude muziekboeken onzichtbaar te maken....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Paul van Nevel werd deze zomer door de rechtbank in Bologna bij verstek veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf wegens diefstal - in maart 1988 - van zeven zeldzame muziekboeken uit het museum. Van Nevel, leider van het Huelgas Ensemble, ontkent de diefstal in alle toonaarden en beweert dat hij de stukken op een boeken- en antiekmarkt in Milaan heeft gekocht. Hij is in beroep gegaan.

De onthullingen van Vanscheewijck, die de affaire-Van Nevel ooit aan het rollen heeft gebracht, werpen een nieuw licht op de mysterieuze kunstroof. De Vlaamse musicoloog kon de afgelopen weken in de Bolognese muziekbibliotheek de schade met eigen ogen opnemen.

'Op de pagina's waar stempels stonden van het museum in Bologna, heeft Van Nevel geprobeerd die op een amateuristische manier weg te moffelen. Dat gebeurde veelal met een eenvoudig scheermesje. Sommige stempelafdrukken bewerkte hij zelfs met een zeer bijtende stof, een soort zuur. Daardoor werden sommige voorbladen onherstelbaar beschadigd. Andere pagina's waarop stempels stonden of volgnummers van de bibliotheek, heeft hij met Tipp-Ex bewerkt of gewoon met kleefband', zegt hij in het dagblad De Morgen.

Vanscheewijck heeft in Bologna fotokopieën gemaakt van de beschadigingen, die hij als bewijsstuk wil tonen aan de Vlaamse minister van Cultuur Hugo Weckx. 'De minister kan dan vaststellen dat Van Nevel wel degelijk heeft geprobeerd elke referentie over de oorsprong van de boeken uit te wissen. Uit mijn bewijsstukken blijkt ook dat Van Nevels argument dat hij de boeken van een heler kocht en dat hij niet wist dat ze uit Bologna kwamen, niet klopt. In bepaalde boeken zijn de stempels van Bologna nog duidelijk te zien.'

Minister Weckx zit met de hele affaire behoorlijk in zijn maag. Nog dit voorjaar bombardeerde hij Van Nevel samen met diens Huelgas Ensemble tot cultureel ambassadeur van Vlaanderen. Eind augustus zag Weckx zich verplicht hem die eretitel weer af te nemen. De kunstroof-affaire kon niet voorkomen dat de omstreden Van Nevel afgelopen maanden als 'festivalster 1994' schitterde op het internationale Festival van Vlaanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden