Dirigent Sanderling

GUIDO OORSCHOT

Eén dag voor zijn 99ste verjaardag is zondag in Berlijn de Duitse dirigentenlegende Kurt Sanderling overleden. Sanderling gold als autoriteit in het grote symfonische repertoire. Met zijn heldere blik op Mahler, Bruckner en Sjostakovitsj was hij op alle continenten een graag geziene gast.

Als zoon van een Joodse familie uit Oost-Pruisen ontvluchtte Sanderling nazi-Duitsland in 1936. Via Moskou belandde hij in Leningrad, het huidige Sint-Petersburg, waar hij carrière maakte bij het Leningrads Philharmonisch Orkest, zij aan zij met de geduchte perfectionist Jevgeni Mravinski.

Sanderling raakte bevriend met grote Russen als Dmitri Sjostakovitsj, de pianist Svjatoslav Richter en de violisten David en Igor Oistrach. In 1960 vertrok hij naar Oost-Berlijn, voor een chefschap bij het Berliner Sinfonie-Orchester dat zeventien jaar zou duren. Na zijn pensionering bereisde hij als gastdirigent de wereld.

Voor zijn eerste dirigeerbeurt bij het Concertgebouworkest kwam Sanderling in 1977 naar Amsterdam. Tot 2002, toen hij het stokje definitief neerlegde, keerde de dirigent er met grote regelmaat terug. 'Alle Jahre kommt der Weihnachtsmann', placht hij met een knipoog te zeggen. Ook bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest beklom de rijzige Duitser met de scherpe oren geregeld de bok.

Kurt Sanderling stond te boek als de nestor van de Oost-Duitse dirigenten, een slag waartoe ook de nog altijd actieve Kurt Masur (84) behoort. Zijn kracht lag in de transparante, intellectuele benadering, die een dramatische voortgang niet uitsloot. Hij werd bovendien geprezen om de rijke variatie in klank die hij aan een orkest wist te ontlokken.

Op zijn 90ste verjaardag publiceerde Sanderling zijn memoires. Het waren onder meer herinneringen aan de drie dictaturen waarmee hij in zijn leven was geconfronteerd. De titel: Anderen maakten geschiedenis, ik maakte muziek. De familietraditie wordt in ere gehouden door Sanderlings eveneens dirigerende, zij het minder fameuze zonen Thomas, Stefan en Michael.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden