Nieuws Pieter Jan Leusink

Dirigent Pieter Jan Leusink opnieuw beschuldigd van seksuele intimidatie

De Elburgse dirigent Pieter Jan Leusink, oprichter en leider van The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands, wordt opnieuw beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nadat in september vier zangeressen anoniem hun beklag deden in het actualiteitenprogramma Brandpunt+, treden nu twee andere vrouwen naar voren. In een vervolguitzending, donderdag, vertellen ze herkenbaar in beeld hun verhaal.

Pieter Jan Leusink Beeld Jërôme Schlomoff

Ze bevestigen eerdere getuigenissen over seksuele intimidatie. Leusink zou de vrouwen hebben gevraagd ‘aan zichzelf’ te zitten en hun borsten hebben willen betasten. Inmiddels werken de zangeressen niet meer bij het gezelschap.

Ze melden dat de leiding hun klachten niet serieus heeft genomen. Een van hen heeft een gesprek opgenomen dat ze had met twee vrouwelijke medewerkers over Leusinks gedrag. Brandpunt+ laat fragmenten horen. Als de zangeres aangeeft dat ze Leusink niet vertrouwt, luidt de mededeling: dan is het klaar. Een medewerker legt uit dat de grenzen van de dirigent ‘heel ergens anders liggen’. ‘Hij zegt rustig: ‘Joh, ga je even lekker vingeren, dan voel je je daarna beter. Dan zeg ik: ‘Joh, hou even je kop, dikzak.’

Uit de eerste Brandpuntreportage kwam Leusink naar voren als een dominante persoonlijkheid die zijn machtspositie misbruikt. Met psychische en fysieke dwang zou hij zangeressen willen ‘bevrijden van blokkades’. Het zou hun kans op een solocarrière vergroten.

The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands werkt zonder subsidie en is niet aangesloten bij Mores.online, een nieuw en onafhankelijk meldpunt voor seksuele intimidatie in de cultuursector.

‘Ik vind dat het gestopt moet worden’, zegt een van de zangeressen die hun beklag doen. Ze vindt de Kunstenbond aan haar zijde. De belangenbehartiger van kunstenaars heeft een klacht over de werkomstandigheden bij Leusinks gezelschap ingediend bij Inspectie SZW, voorheen de arbeidsinspectie. Een bundeling van cultuurorganisaties pleit voor een onafhankelijke klachtencommissie die onderzoek doet naar de kwestie-Leusink. Yolande Melsert van Mores.online zegt tegen Brandpunt+ dat de sector zelf zo’n onderzoek niet kan betalen. Ze roept de overheid op bij te springen.

Brandpunt+ heeft een enquête uitgezet onder achtduizend leden van kunstenaarsorganisaties en gevraagd naar hun ervaring met ‘#MeToo-achtige situaties’. Van de 550 respondenten meldt 45 procent dat men er in studie of werk mee te maken heeft gehad.

Leusinks advocaat Peter Plasman geeft in de uitzending een schriftelijk reactie. Hij vindt het een ‘herhaling van zetten’ en stelt de omroep KRO-NCRV en individuele medewerkers aansprakelijk ‘terzake bij cliënten opgekomen en nog op te komen schade’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden