Nieuws Stedelijk Museum

Directie en OR Stedelijk zien niets in terugkeer oud-directeur Ruf

De directie en ondernemingsraad van het Stedelijk Museum willen niet dat de vorig jaar opgestapte directeur Beatrix Ruf terugkeert in een rol als adviseur voor het Amsterdamse museum. 

Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum. Beeld ANP

Dat bevestigt interim-directeur Jan Willem Sieburgh naar aanleiding van een uitgelekte brief van de directie en ondernemingsraad die de Amsterdamse zender AT5 in handen kreeg. Volgens AT5 wilde de Raad van Toezicht van het museum Ruf terughalen als tijdelijk adviseur.

Volgens Sieburgh zou dit artistieke adviseurschap – ‘toch een soort artistiek directeurschap’ – een voortzetting betekenen van ‘de onduidelijke limbo-situatie’ waarin het museum al een tijdje verkeert. Bovendien zou het niet aan de Raad zijn om Ruf als adviseur terug te vragen, maar aan de directie.

Tot tweemaal toe had een grote groep bekende kunstenaars, museumdirecteuren en anderen uit de kunstwereld voor de terugkeer van Ruf naar het Stedelijk gepleit. Ook Ruf zelf had laten weten een terugkeer naar het Stedelijk als directeur niet uit te sluiten. ‘Als mensen denken dat het goed is voor het museum, ja, dan valt erover te praten’, zei ze hierover tegenover Het Parool.

Sieburgh zegt nu dat de terugkeer van Ruf als directeur op korte termijn onmogelijk is. Daarvoor zou eerst een nieuwe raad moeten worden samengesteld, een profiel worden opgesteld, waarna een open sollicitatie zou volgen. Volgens hem wilde de Raad Ruf al op korte termijn aan het museum binden.

Dinsdag werd bekend dat de laatste drie leden van de Raad van Toezicht zijn afgetreden. Al eerder was de rest vertrokken. Truze Lodder moet nu, als kersverse tijdelijke raadsvoorzitter, voor het einde van het jaar een nieuwe raad samenstellen. Samen met Sieburgh moet ze de ‘integriteit van het instituut veilig stellen’, laat de interim-directeur weten. ‘De rust moet terugkeren.’

Het gebrek aan helderheid had consequenties voor de samenwerking met collega-instellingen, fondsen en verzamelaars, geeft Sieburgh toe. ‘Ze hebben een afwachtende houding en vragen zich af: hoe gaat dit verder.’ Volgens hem heeft in elk geval één fonds zijn voorgenomen donaties nog niet gedaan.

Beatrix Ruf stapte vorig jaar op na beschuldiging van belangenverstrengeling. Ook zou ze hebben bijgeklust, zonder dat in het jaarverslag te laten opnemen. Een later onderzoek naar haar vertrek wees uit dat van belangenverstrengeling geen sprake was. Volgens het rapport was het vertrek een ‘vermijdbaar noodlottig ongeval met ernstige gevolgen voor het museum’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden