'Directeuren thuiszorgstichting Alliade verrijkten zich voor miljoenen'

Twee directeuren van thuiszorgbedrijf Alliade zouden zichzelf voor miljoenen euro's hebben verrijkt door namens Alliade bedrijven in te huren waarvan ze zelf eigenaar waren. Dat staat gelijk aan belangenverstrengeling, stelt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Redactie
Het hoofdkantoor van Alliade in Heerenveen Beeld Google Maps
Het hoofdkantoor van Alliade in HeerenveenBeeld Google Maps

Het in Heerenveen gevestigde Alliade is een landelijk actieve thuiszorgstichting die ongeveer zevenduizend cliënten bedient. Beide directeuren hielden er naast hun functie bij Alliade ook een serie zorgbedrijven op na, die opereerden onder een holding die ze 'Freya Groep' noemden. Bij Alliade waren zij in dienst, van de Freya Groep de eigenaren.

Opdrachten die Alliade kreeg van gemeenten voor bijvoorbeeld de verzorging van thuiszorgcliënten of verstandelijk beperkte jongeren, gaven de twee door aan hun eigen zorgbedrijven. Op die manier kwamen er jaarlijks tonnen aan extra omzet binnen bij de Freya Groep. In het topjaar 2014 ging het om in totaal 730 duizend euro, aldus RTL. Soms gebeurde het doorsluizen van opdrachten zonder dat de opdrachtgevers dit zelf wisten.

'Geen belangenverstrengeling'

Volgens RTL zouden de directeuren bovendien namens Alliade loodgieters en schoonmakers hebben ingehuurd die vervolgens moesten werken voor hun eigen bedrijven. Ook zou Alliade jaarlijks bijna 200 duizend euro betalen aan de huur van kantoorruimte van de Freya Groep.

Alliade bevestigt tegenover RTL de constructies en de genoemde bedragen. Dat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling weerspreekt het bedrijf. 'In de berichtgeving van RTL Nieuws wordt een beeld geschetst van Alliade waarin we ons niet herkennen en dat in onze ogen geen recht doet aan de werkelijkheid', aldus het thuiszorgbedrijf in een schriftelijke reactie. De daadwerkelijke reden van de constructies zou liggen in de noodzaak om de zorg 'anders en veel efficiënter' te organiseren.

Alliade heeft wel besloten een onafhankelijke partij onderzoek te laten doen naar de twee directeuren, van wie een inmiddels ex-directeur is, officieel om onrust bij cliënten en andere betrokkenen weg te nemen. VVD en PvdA willen dat ook het ministerie van VWS de zaak gaat onderzoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden