Directeuren Goodyear gegijzeld

Twee directeuren van de bandenfabriek Goodyear in Amiens worden sinds maandagochtend gegijzeld door het personeel, onder leiding van de radicale vakbond CGT. De werknemers willen de directeuren pas laten gaan als de fabriek wordt overgenomen of als de eerder aangeboden ontslagvergoeding van 100 duizend euro wordt verhoogd.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - De strijd rond de bandenfabriek in Amiens wordt zelfs voor Franse begrippen keihard gevoerd. In januari vorig jaar kondigde Goodyear aan de fabriek te sluiten, waardoor 1.200 mensen op straat zouden komen staan. Wel wilde de Amerikaanse bandenfabrikant Titan een deel van de productie overnemen, terwijl Goodyear een ontslagvergoeding van 100 duizend euro bood aan werknemers met een lang dienstverband. Dat weigerde de CGT. 'We zullen door vechten tot het einde', aldus CGT-bestuurder destijds.

Titanbaas Maurice Taylor reageerde zijn frustratie af door de Franse arbeidsmoraal te hekelen: 'Franse arbeiders krijgen hoge lonen, maar werken maar drie uur. Ze krijgen een uur voor pauzes en lunch, praten drie uur en werken drie uur', aldus Taylor, tot woede van de Franse regering.

De werknemers vochten door, staken banden in brand en spanden meer dan twintig juridische procedures aan, die allemaal werden verloren. 'Bij justitie hebben we alles verloren, dus gooien we het over een andere boeg', zei CGT-bestuurder Franck Jurek. Gisterochtend hadden vakbondsbestuurders een afspraak met de directeur en de directeur personeelszaken, maar zij namen een ploeg van tweehonderd man mee 'om de directie onder druk te zetten'. 'In alle rust' worden nu de directeuren vastgehouden in een vergaderzaal, afgesloten met een reusachtige tractorband. 'Zelfs als het drie tot vier dagen duurt, zullen ze er niet uitkomen. We gaan matrassen zoeken en in de fabriek slapen', aldus Jurek.

Het gijzelen van directeuren komt vaker voor in Frankrijk. Eerder gebeurde het bij 3M, HP en Sony. De duur ervan varieert van een paar uur tot een paar dagen. Theoretisch staat er een maximale celstraf van vijf jaar op, maar de daders worden zelden bestraft.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden