Directeuren boeren goed met aandelen en opties

De beloning in aandelen en opties voor directeuren zit weer in de lift. De inkomsten van bestuurders uit opties en prestatieaandelen van Nederlandse ondernemingen steeg in 2011 met 34 procent naar 41,6 miljoen euro. Vooral bestuurders van chipmachinefabrikant ASML streken vele miljoenen op. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar alle 905 aandelentransacties die bestuurders moeten melden bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

AMSTERDAM - De gegevens zijn een eerste indicatie dat de beloningen van bestuurders over 2011 hoger uitkomen. Dankzij licht gestegen beurskoersen zijn de beloningen in opties en aandelen alvast meer waard. Bedrijven maken de komende maanden in hun jaarverslag de vaste salarissen en jaarbonussen van hun bestuurders bekend.


De hogere bonussen uit aandelen en opties staan in schril contrast met de oproep tot een nullijn van werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes. Hij wil graag de beloning van werknemers bevriezen om daarmee de crisis te lijf te gaan.


Topman Eric Meurice van ASML heeft van de bestuurders veruit het beste jaar achter rug. Aan opties en prestatieaandelen inde hij in 2011 in totaal 6,7 miljoen euro. Hij zal daarmee één van de best betaalde bestuurders van Nederland zijn. Alleen Peter Voser van Shell, wiens jaarbonus van 3,5 miljoen euro al is geopenbaard, zal dit jaar mogelijk hoger uitkomen. De aandelenbonussen van Voser zijn nog niet openbaar, omdat Shell als onderneming met Britse rechtsvorm geen meldingen bij de AFM hoeft te doen.


Ook de medebestuurders van Meurice bij ASML - Peter Wennink (2,6 miljoen euro), Martin van den Brink (2,2 miljoen) en Frits van Hout (1,2 miljoen euro) - liepen in 2011 binnen met opties en prestatieaandelen.


Chipmachinefabrikant ASML is op dit moment een van de meest succesvolle Nederlandse bedrijven. Op de beurs is het bedrijf haast meer waard dan elekronicagigant Philips, waar het in de jaren negentig van is afgesplitst.


'Exorbitante bonussen in goede tijden ondermijnen het maatschappelijk draagvlak als een bedrijf in moeilijke tijden weer steun nodig heeft', zegt bestuurder Ron van Baden van FNV bondgenoten. 'Voor flexwerkers die geen of weinig winstdeling ontvangen is het bovendien extra zuur.'


Hoewel de optiebeloningen en aandelenbeloningen weer stijgen, komen excessen minder vaak voor. In 2007 kregen bestuurders van ABN Amro en Numico nog tientallen miljoenen per persoon aan aandelenwinsten na een overname. En de vorig jaar afgetreden KPN-baas Ad Scheepbouwer haalde jaarlijks vele miljoenen binnen met deze vorm van variabele beloningen. Zijn opvolger Eelco Blok krijgt ook nog opties en aandelen, maar veel minder dan zijn voorganger.


economie pagina's 22 en 23


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden