Directeur Wereldmuseum Rotterdam vertrekt na vernietigend rapport

Stanley Bremer heeft vrijdag zijn vertrek als directeur van het Wereldmuseum in Rotterdam aangekondigd. Wel blijft hij voorlopig aan als adviseur en gastcurator van het museum. Dat heeft de raad van toezicht bekendgemaakt. Eerder deze maand verscheen een vernietigend rapport over het museum.

Het Wereldmuseum in Rotterdam. Beeld anp
Het Wereldmuseum in Rotterdam.Beeld anp

In het rapport concludeerde onafhankelijk onderzoekster Gitta Luiten dat het museum onder directeur Stanley Bremer was 'gevangen in een neerwaartse spiraal'. De Rotterdamse Cultuurwethouder Adriaan Visser (D66) gaf daarna aan het vertrouwen in Bremer 'volledig verloren' te hebben.

Omdat het Wereldmuseum geen geldige raad van toezicht meer bleek te hebben, benoemde het Rotterdamse gemeentebestuur een nieuwe raad, die volgens wethouder Visser 'indringende gesprekken' met Bremer zou voeren. Volgens Visser komt dit aftreden dan ook niet als een verrassing. Het Wereldmuseum was niet bereid tot het geven van commentaar.

Vrijdag verscheen een tweede rapport over het Wereldmuseum van de Rekenkamer Rotterdam waarin kritiek werd uitgeoefend op de top van het museum. Ook de gemeente heeft flinke steken laten vallen, oordeelde de Rekenkamer. De stad Rotterdam zou 'niet goed op haar eigen kunstschatten' hebben gepast. De gemeente is eigenaar van het grootste deel van de collectie van het museum. Bij de verzelfstandiging per 1januari 2006 was afgesproken dat die controle van de collectie er wel zou zijn.

Subsidie niet verlaagd

Ook heeft de gemeente de subsidie niet verlaagd toen het Wereldmuseum prestatieafspraken niet had gehaald en heeft ze verzuimd te controleren of de raad van toezicht genoeg leden had. De Rekenkamer concludeert dat de gemeente na de verzelfstandiging 'onvoldoende heeft stilgestaan bij de rol en de verantwoordelijkheid die zij ten opzichte van het Wereldmuseum heeft'.

De grootste partij van de Raad, Leefbaar Rotterdam, begrijpt dat Bremer vertrekt. 'Als een voetbalclub zijn wedstrijden verliest, stapt een trainer ook op', zegt gemeenteraadslid Anton Molenaar. Hij hoopt dat 'een net zo ondernemend iemand het van Bremer overneemt'. De PvdA is blij dat de directeur een stap terug doet. 'De snelheid waarmee de nieuwe raad van toezicht dit heeft geregeld, geeft ons het vertrouwen dat de problemen worden aangepakt en opgelost', zegt Co Engberts, gemeenteraadslid PvdA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden