Directeur Wereldmuseum mag voorlopig blijven

Directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum blijft voorlopig aan, ondanks een afgelopen week verschenen, vernietigend rapport over zijn beleid.

Redactie
Het Wereldmuseum in Rotterdam. Beeld anp
Het Wereldmuseum in Rotterdam.Beeld anp

Voorzitter Harry Kramer van de raad van toezicht van het museum zegt vandaag in NRC dat 'dit verhaal niet gaat om 'Barbertje moet hangen''. De positie van Bremer is niet de belangrijkste kwestie, volgens Kramer. De raad van toezicht wil zo snel mogelijk een gesprek met Bremer, pas daarna wordt een besluit genomen over de positie van de directeur.

Dinsdag leek het de Rotterdamse wethouder van Cultuur, Adriaan Visser (D66) 'onwaarschijnlijk' dat Bremer kan aanblijven. Dat zei hij na de publicatie van een onafhankelijk onderzoek naar de situatie bij het volkenkundig museum in Rotterdam, waartoe de gemeentebestuurder opdracht had gegeven.

In het rapport, dat is opgesteld door de uit de culturele sector afkomstige consultant Gitta Luiten, wordt geconstateerd dat het Wereldmuseum in een 'negatieve spiraal' terecht is gekomen. Er dreigen ernstige financiële problemen. De bezoekersaantallen dalen sinds er minder tentoonstellingen kunnen worden gemaakt na een forse subsidiekorting. De collectie van het museum - die voor tachtig procent eigendom is van de stad - wordt nauwelijks getoond. Rond de directeur hangt bovendien de schijn van belangenverstrengeling.

'Mijn vertrouwen in de directeur is tot een dieptepunt gedaald', zei Visser, die formeel niet over het ontslag van Bremer gaat. Die bevoegdheid ligt sinds de verzelfstandiging van het museum in 2006 bij de raad van toezicht.

Lees ook: Vernietigend rapport directeur Wereldmuseum

Sinds zijn aantreden in 2001 heeft Bremer het Wereldmuseum een meer commerciële koers laten varen. Uit het rapport blijkt echter dat die commerciële activiteiten het museum geld hebben gekost. Bremer heeft verliezen van twee bv's, waarin het restaurant en de museumwinkel zijn ondergebracht, met geld van het museum aangezuiverd om te zorgen dat de eigen vermogens niet negatief werden. Op basis van de derde kwartaalrapportage in 2014 verwachtte het museum een exploitatietekort van 860 duizend euro over dat jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden