Directeur van Taxicentrale Amsterdam met dood bedreigd

De politie heeft directeur D. Grijpink van de Taxicentrale Amsterdam (TCA) gewaarschuwd dat in de taxiwereld plannen bestaan om hem te liquideren....

Van onze verslaggever Weert Schenk

Tegen de TCA-directeur en twee bestuurders van de taxicentrale loopt een strafrechtelijk onderzoek op verdenking van ongeoorloofde handel in taxivergunningen, het maken van woekerwinsten en ontduiking en oplichting van de belastingen. Hiervoor hebben de topmannen in het voorjaar vier weken in voorarrest gezeten.

Grijpink heeft zijn vrouw en kinderen enige tijd elders ondergebracht. Voor zijn eigen veiligheid zou hij zich nu omringen met lijfwachten en rijden in een gepantserde auto.

In TCA-kringen wordt gezegd dat de dreiging afkomstig is van chauffeurs die niet (meer) bij de taxicentrale zijn aangesloten. Het zou gaan om zelfstandigen die sedert de opheffing van het vergunningenstelsel voor taxi's op de markt zijn gekomen. Grijpink werkt deze groep tegen.

Begin vorig jaar raakte Grijpink omstreden door zijn opstelling in de taxioorlog. De TCA voerde een harde strijd tegen de komst van concurrentie op de Amsterdamse taximarkt. De strijd ging gepaard met intimidatie, geweld en vernieling.

Rond die tijd begonnen politie en FIOD (de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) een onderzoek naar de TCA. Uit het onderzoek zou blijken dat Grijpink en twee bestuursleden van de TCA betrokken zijn bij verduistering van TCA-gelden en vervalsing van de administratie van de taxicentrale. Justitie zegt dat diverse chauffeurs door hen zijn misleid bij de aankoop van taxivergunnningen. Voor de rechtszaak is nog steeds geen datum vastgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden