Directeur van basisschool had ontuchtverleden

De directeur van basisschool De Klimroos in het Gelderse Westervoort, die op non-actief is gezet vanwege een verzwegen zedendelict, heeft in 1993 en 1994 als muziekdocent aan het Mondriaan College in Oss meermalen ontucht gepleegd met twee jongens van 15 en 16 jaar....

De rechtbank heeft hem hiervoor in 1997 veroordeeld tot vijftien maanden cel, maar het hof strafte hem in hoger beroep alleen voor de tweede zaak. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur.

Dit blijkt uit het vonnis en het arrest die de rechtbank en het gerechtshof van Den Bosch woensdag openbaar maakten. De rechtbank heeft beide zaken behandeld, maar de officier van justitie bleek de eerste jongen (15) al te hebben geschreven dat zijn aangifte niet tot vervolging zou leiden. Daarom kwam het hof later tot een lagere straf.

De directeur, die altijd heeft ontkend, dwong in 2002 met succes bij de rechter een verklaring van goed gedrag af, nadat de burgemeester van Oss hem die had geweigerd. Daarna solliciteerde hij bij De Klimroos, werd directeur en zweeg over zijn veroordeling. Het schoolbestuur dacht af te kunnen gaan op de verklaring en is verbolgen dat dat niet het geval is. Het arbeidscontract met de directeur wordt beëindigd.

Uit de rechterlijke uitspraken blijkt dat het niet ging om een keer orale seks, zoals zijn advocaat Jan Gillesse de media dinsdag nog vertelde. Het hof acht bewezen dat de man als muziekdocent in 1994 meermalen ontucht pleegde met een minderjarige jongen van 16. In 1993 zou hetzelfde hebben plaatsgevonden met een 15-jarige jongen, maar dat mondde uiteindelijk niet uit in straf.

Het vermeende slachtoffer van deze laatste zaak, nu een 28-jarige man, heeft anderhalve maand geleden nog een civiele zaak verloren waarin hij een schadevergoeding van 15 duizend euro van de schooldirecteur eist. Peter R. de Vries besteedt zondagavond in zijn uitzending aandacht aan deze man. Volgens Gillesse liet hij pas in 2004 van zich horen, toen het andere slachtoffer eenzelfde bedrag toegewezen had gekregen.

Het schoolbestuur van De Klimroos en de Besturenraad, een koepel van protestants-christelijke scholen, hebben sinds de zomer alles in het werk gesteld om een anonieme tip over de directeur te verifiëren, maar liepen tegen muren op, aldus Grada Huis van de raad. Omdat directeur De B. maandagavond in een uitzending van Netwerk zelf zijn verhaal deed, vond het hof dat ook de feiten uit de rechtszaak naar buiten konden worden gebracht.

Het ministerie van Justitie onderzoekt hoe het kan dat verklaringen van goed gedrag worden afgegeven aan leerkrachten die een zedendelict hebben begaan. Dit blijkt in Nederland voor zover bekend zes keer het geval te zijn geweest. Advocaat Jan Gillesse legt uit dat de wet sinds kort voorschrijft dat een veroordeling altijd vermeld blijft. ‘De rechter wist toentertijd dat het delict nog slechts tien maanden in het dossier van de man zou blijven staan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden