Directeur van Ballast kocht gunst ambtenaar

Een commercieel directeur van bouwbedrijf Ballast Nedam heeft 20 duizend gulden aan steekpenningen betaald aan een ambtenaar van Rijkswaterstaat Noord-Holland...

Door Jan Meeus en John Schoorl

Swart verklaarde dat het geld werd betaald door een toenmalige mededirecteur van zijn bedrijf dat in 1991 werd overgenomen door Ballast Nedam Grond en Wegen. Volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel was de man tot eind 1998 directeur van dit bedrijf. Daarna werd hij commercieel directeur van Ballast Nedam-Infra, waar hij bevoegd is zelfstandig transacties te doen van maximaal 4,5 miljoen euro.

De parlementaire enquêtecommissie die de bouwfraude onderzoekt, hoort maandag drie bestuurders van Ballast Nedam Grond en Wegen. Uit de schaduwboekhouding van het in opspraak geraakte bouwbedrijf Koop Tjuchem blijkt dat deze bedrijven regelmatig afspraken met elkaar maakten. Het gaat daarbij onder andere om de Rijksweg A 5 en de Fortput, een overslagpunt van zeezand in IJmuiden.

Bestuursvoorzitter Rene Kottman van Ballast Nedam wil lopende de enquête niet reageren op zaken die naar buiten komen. Volgens het bedrijf is de commercieel directeur 'vanwege privé-omstandigheden' niet beschikbaar voor commentaar. De betrokken ambtenaar van Rijkswaterstaat Noord-Holland wil niet reageren.

Volgens de verklaring van Swart betaalde zijn collega-directeur de steekpenningen na een wijziging van het traject van Rijksweg 22. Dat leverde het bouwbedrijf 200 duizend gulden op. De ambtenaar kreeg daarvan 10 procent. Swart heeft naar eigen zeggen geen aangifte gedaan van de corruptie omdat hij zijn bedrijf op dat moment al had verkocht aan Ballast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden