Directeur Tiny Sanders vertrekt in april bij PSV

Tiny Sanders treedt in april terug als directeur van PSV. Dit maakte hij vrijdag bekend op de nieuwjaarsreceptie van de club uit Eindhoven. Volgens Sanders staat PSV er na de ingrijpende sanering onder zijn leiding goed genoeg voor om na vier jaar kunnen te vertrekken.

EINDHOVEN - 'Dan zit mijn termijn erop', aldus een geëmotioneerde Sanders, die mogelijk op verzoek van de raad van commissarissen het seizoen afmaakt.


Sanders lag uitgerekend in het jubileumjaar van PSV zwaar onder vuur en niet alleen vanwege de dramatische prestaties op het veld. Al vijf jaar ontbreekt PSV in de Champions League en dit seizoen struikelde de ploeg van de onervaren coach Phillip Cocu in de Europa League al in de groepsfase. Pas vlak voor de winterstop krabbelde de verjongde ploeg iets op.


PSV heeft 11 punten minder dan de koplopers Ajax en Vitesse en kan de landstitel alweer nagenoeg vergeten. Het is het gevolg van een drastische koerswijziging van de directie, nadat een keuze voor de korte termijn - coach Advocaat gekoppeld aan de routine van aanvoerder Van Bommel - ook geen kampioenschap opleverde bij het 100-jarig jubileum.


De jeugd moest het chagrijn bij PSV laten verdwijnen, maar ook Sanders erkende vrijdag dat dit seizoen 'meer nog dan ooit is beoogd een overgangsjaar aan het worden is'. De kans is levensgroot dat Sanders niet alleen zonder hoofdprijs uit Eindhoven vertrekt, maar dat er ook geen traan wordt gelaten om zijn afscheid.


Eind oktober publiceerde het zogeheten 'PSV-Forum' een vernietigend rapport over de verdwenen 'kernwaarden' van de club. 'De thermostaat moet een paar graden hoger' was de veelzeggende titel. De kilte was tastbaar en de besloten trainingen op de Herdgang benadrukten de afstand tussen PSV en haar achterban.


De 57-jarige Sanders werd een gebrek aan empathie verweten en oud-voorzitter Harry van Raaij liet geen mogelijkheid onbenut om hem als 'directeur zonder voetbalhart' te brandmerken. Toch maakte de oud-topman van Campina zich drukker om het 'lek' dan om de inhoud van het rapport. Tot ongenoegen van Sanders stond de 'mol' niet op de loonlijst van PSV. 'Dan had ik hem meteen ontslagen.'


Ook tijdens zijn nieuwjaarsrede hekelde Sanders de 'beeldvorming' rond PSV. 'In twee maanden tijd van vernieuwend en oogstrelend spel naar een team waar helemaal niets deugt. De ranglijst bevestigde dat er iets niet helemaal klopte. Maar het was veel beeldvorming en weinig inhoud.'


Sanders zal na zijn turbulente regeringsperiode worden herinnerd als de directeur die PSV behoedde voor een faillissement en in sportief opzicht steeds verder zag wegzakken. Alleen een grootscheepse reddingsoperatie kon PSV voor de ondergang behoeden en de directie vierde de 'gronddeal' met de gemeente Eindhoven in juni 2011 als een landstitel.


De gemeente kocht de gronden onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang voor ruim 48 miljoen euro, waardoor PSV zijn schuldenlast kon herfinancieren. In maart vorig jaar velde de Europese Commissie een scherp oordeel over de 'ongeoorloofde staatssteun' aan PSV, dat 'een selectief voordeel zou ontlenen aan de transacties'.


Hoewel wethouder Depla beroep heeft aangetekend, dreigt nog altijd een miljoenenstrop voor PSV als de Europese Commissie gelijk krijgt.


Blijmoedig verklaarde Sanders dat zijn missie bij PSV is voltooid. Toch lijkt zijn vertrek na 'fascinerende en energie vretende jaren' ook op een vlucht. Hij hief het glas op een feestje op het Stadhuisplein, terwijl een landstitel voor PSV juist verder weg lijkt dan ooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden