Directeur Stedelijk stijgt naar plek elf op lijst machtigste kunstbobo's

Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, is met stip gestegen naar de elfde plek (vanaf de 22ste positie) op de nieuwe Power 100-lijst van het gezaghebbende Britse kunsttijdschrift ArtReview. Ze staat één plek boven haar collega van het MoMa in New York.

Beatrix Ruf. Beeld anp
Beatrix Ruf.Beeld anp

Al vijftien jaar presenteert ArtReview ieder jaar deze top-100 van machtigste mensen in de internationale kunstwereld. Een internationale veertienkoppige jury boog zich over de samenstelling van de lijst.

Nummer één: de Zwitserse tentoonstellingsmaker, museumdirecteur en kunsttheoreticus Hans Ulrich Obrist Een vertrouwde naam, Obrist stond in 2009 ook al op de eerste plek en speelt sindsdien in de hoogste regionenen haasje-over met andere curatoren, museumdirecteuren, galeriehouders en kunstenaars.

De Nederlandse kunstwereld is twee keer in de lijst vertegenwoordigd: naast Ruf ook met Charles Esche, op plek 63. Hij is directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Ruf steeg in de lijst, maar dit is niet haar hoogste positie: toen ze aantrad als directeur van het Stedelijk in Amsterdam stond ze op de zevende plek. Dit jaar wordt ze duidelijk beloond voor haar programmering in het museum. Een opvallend aantal kunstenaars die zij de afgelopen jaren in het Stedelijk liet zien, is ook in de lijst vertegenwoordigd: Ed Atkins (als nieuwkomer op 50), Isa Genzken en Rirkrit Tiravanija. ArtReview vermeldt daarnaast dat Ruf zo'n goed netwerk heeft en jonge kunstenaars steunt.

Achter de schermen

Curator Martijn van Nieuwenhuyzen van het Stedelijk portretteert al jaren de kunstenaars met wie hij werkt. Klik hier voor het scrollverhaal.

Roddels

Ruf zelf is niet zo onder de indruk van haar positie: 'Ik voel me helemaal niet machtiger dan vorig jaar. Ik denk dat 'macht' een misleidend woord is. Deze lijst zorgt vooral voor goeie roddels. En je kunt zien waarvoor internationaal aandacht is.'

Wat dat betreft vindt ze haar 'stijgen' vooral goed voor het Stedelijk Museum: 'Het betekent dat er naar het Stedelijk gekeken wordt en dat wat we doen, wordt gewaardeerd.' Maar, voegt ze relativerend toe: 'Mijn positie op de lijst heeft nooit iets veranderd, het heeft geen deuren voor me geopend.'

Wat aan de lijst van 2016 opvalt: er staan veel kunstenaars op hoge posities. De verzamelaars zijn uit de top-20 verdwenen. De hoogst genoteerde kunstverzamelaar staat op de 21ste plek: Patricia Phelps de Cisneros. Zij verzamelt recente Latijns-Amerikaanse kunst. Ook de meeste andere verzamelaars die in deze machtige lijst staan geven de voorkeur aan niet-westerse kunst.

De samenstellers van de lijst hebben een voorkeur voor politiek geëngageerde en intellectuele kunstenaars en curatoren. Niet voor niets voert Hans Ulrich Obrist de lijst aan: hij gaat er prat op dat hij iedere dag een boek koopt. Om al die boeken te kunnen lezen, kan hij zich maar vijf uur slaap per nacht veroorloven, vertelt hij in interviews.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden