Directeur Slotervaart weer ‘Turks’

De nieuwe bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam gebruikt vanaf heden weer haar Turkse naam, Aysel Erbudak. Tot dusver noemde zij zich Van Waveren...

Nadat zij in september met haar investeringsmaatschappij Meromi het toen noodlijdende ziekenhuis kocht, maakte zij vrijdag een eind aan het slepende conflict met zorgverzekeraar Agis. Jarenlang vond Agis het ziekenhuis te duur, terwijl Slotervaart claimde nog tientallen miljoenen euro’s van Agis te goed te hebben. Gisteren troffen de partijen een schikking.

Erbudak heeft besloten vanwege die successen haar Turkse afkomst niet langer te verbergen. ‘Toen ik 18 jaar geleden aan mijn carrière in Nederland begon, deugde alles aan mij, behalve mijn naam. Ik kreeg het verzoek uit mijn omgeving om een Nederlandse naam te gebruiken. Toen koos ik voor de naam van mijn toenmalige vriend.’

Ze is trots: ‘Ik sta voor ambitie, ik wil het goed doen. Ik wil allochtonen in Nederland en daarbuiten laten zien dat allochtoon zijn niet per se betekent dat je onbekwaam bent of laag opgeleid. Zij is fel tegen het invoeren van anonieme sollicitatieprocedures, zoals onder anderen bepleit door SER-voorzitter Rinnooy Kan, waardoor de kansen van allochtonen op de arbeidsmarkt groter zouden moeten worden.

Door het akkoord tussen Erbudak en Agis-bestuurder Diana Monissen is het plan voor afslanking en herverkaveling van de ziekenhuiszorg in Amsterdam-West tussen het VU medisch Centrum, Slotervaart en Lucas-Andreas van de baan. De komende twee jaar krijgen ze allemaal de ruimte zich een plaats op de zorgmarkt te veroveren. ‘De sfeer is zakelijker geworden’, zegt Monissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.