Directeur slachtoffer van eigen vernieuwing

Directeur D. Oosting van VluchtelingenWerk wordt het eerste slachtoffer van de vernieuwingen die hij zelf in gang heeft gezet. De ondernemingsraad van de vereniging maakte vrijdag de weg vrij voor ontslag van Oosting door het bestuur....

De directeur moet volgens de bestuursleden vertrekken wegens een onoverbrugbaar meningsverschil over de taakverdeling tussen directie en bestuur. Oosting vindt dat het bestuur zich hinderlijk met alles in de vereniging bemoeit.

Het bestuur stelt daar tegenover dat Oosting juist te eigenmachtig optreedt. 'Hij heeft belangrijke beslissingen genomen zonder dat wij dat wisten', aldus vice-voorzitter H. van der Leek.

Het conflict komt op een voor VluchtelingenWerk ongelegen moment. In de vereniging woedt een discussie over een nieuwe strategie, uitsluitend gericht op hulp aan 'echte vluchtelingen'. Economische gelukszoekers komen niet meer in aanmerking voor steun en begeleiding van migranten wordt afgestoten.

Deze voorstellen van het bestuur, voorbereid door Oosting, stuitten op grote weerstand onder de 500 autonome afdelingen van VluchtelingenWerk. De meeste voelen er weinig voor hun werkwijze ingrijpend aan te passen. Maandag kwamen de twintig grootste groepen bijeen om hun zorgen te ventileren over de gang van zaken en de gebrekkige communicatie met het bestuur en het hoofdkantoor in Amsterdam.

'We willen geen sturende, maar een coachende rol van Amsterdam. We wensen geen of-of beslissingen opgedrongen te krijgen, maar en-en,' zegt een van de deelnemers aan het gesprek. Op 23 september komen de omstreden voorstellen in de verenigingsraad.

Daar wordt ook gesproken over de bezuinigingen, nodig om een tekort van 6,9 miljoen weg te werken. Bestuur en directeur zijn het eens over de strategische aanpak. Van der Leek: 'Dat is het punt niet. Het gaat erom dat de lastige problemen waarvoor we staan niet opgelost kunnen worden zolang bestuur en directeur niet op eéé lijn zitten.'

Voor Oosting vier jaar geleden naar VluchtelingenWerk kwam, was hij directeur van de Raad voor de Kinderbescherming en eerste man bij Amnesty Nederland. Hij wil zijn ontslag voor de rechter aanvechten. Sinds het huidige bestuur vorig jaar aantrad, is er wrijving met de directeur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden