Directeur Rochdale liet het wel héél breed hangen

Toen Möllenkamp de Maserati niet meer mocht gebruiken, hield hij hem voor privéritjes – op kosten van Rochdale.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

De Maserati van de ontslagen Rochdale-directeur Huub Möllenkamp speelde dinsdag een hoofdrol tijdens diens kort geding tegen zijn voormalige werkgever.

Voor de Amsterdamse kantonrechter vocht Möllenkamp (59) zijn ontslag bij de woningstichting aan. Bij voorkeur achter gesloten deuren, maar dit verzoek wees de rechtbank af.

Het dienstvoertuig, waarin Möllenkamp zich in 2006 precies zes weken door een chauffeur had laten rondrijden, bleek ruim twee jaar later voor de commissarissen mede aanleiding zich van de ooit zo gevierde saneerder van de Amsterdamse Bijlmer te ontdoen.

Grabbelaar
Kort daarna hielden de toezichthouders het zelf ook voor gezien en traden ze en bloc af omdat Möllenkamp zich onder hun ogen ontwikkelde tot een middelgrote grabbelaar.

Rochdale-advocaat Frank Ambagtsheer nam als voorbeeld de ‘taxi-Maserati’, de dienstauto met blauwe kentekenplaten ‘waarmee de directeur gebruik kon maken van de vrije trambaan’. In werkelijkheid, riposteerde Möllenkamp, waren de blauwe platen hem aanbevolen door accountants.

Nadat ‘uit de organisatie’ klachten waren gekomen over het feit dat de directeur zijn Amsterdamse volksbuurten bezocht in een Maserati moest hij van eerste commissaris Jan van Cuilenburg overstappen op een minder opzichtig merk.

Maserati
De Maserati bleef echter bij Möllenkamp thuis in Lelystad, waar hij er regelmatig een rondje in reed. Zeven maanden lang. De maandelijkse rekening van 5.450 euro ging naar Rochdale. De bedoeling was dat Möllenkamp bij vroegtijdig pensioen de wagen voor een zacht prijsje zou overnemen. Die vlieger ging niet op; in oktober vorig jaar werd hij geschorst.

Of Möllenkamp de Maserati ook heeft ingezet voor trips naar zijn villa in Spanje bleef onduidelijk. Opmerkelijk waren wel de gepeperde brandstofrekeningen die onderweg naar het zuiden met de zakelijke creditcard werden voldaan.

In Spanje zelf moet de Rochdale-directeur zich hebben verplaatst in andere voertuigen, want volgens Ambagtsheer kwamen er bij Rochdale rekeningen binnen voor onderhoudsbeurten van respectievelijk een Bentley, een Porsche en een Ferrari.

Audi A8
Overigens kocht Möllenkamp, op rekening van Rochdale, na zijn Maserati-avontuur in een Frans skihotel een Audi 8. Ambagtsheer komt wat deze aanschaf betreft op een boekverlies voor Rochdale van 15 mille.

De advocaat van Rochdale sloot af met een nieuwtje: de woningstichting heeft deze week aangifte gedaan tegen de oud-directeur wegens ‘verduistering in dienstverband, het opstellen van een onjuiste jaarrekening en het gebruik maken van een valselijk opgestelde brief’.

De uitspraak is op 16 maart.

Een maserati (AFP) Beeld
Een maserati (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden