Column

Directeur Reisopera wil na Brexit nooit meer Brit zijn

Britse directeur reisopera wordt Nederlander uit woede over Brexit.

null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij

Er zijn mensen die je, als je tegen een Brexit of een Nexit bent, linea recta 'de elite' inschoppen. Het overkomt hier in Nederland nu ook de Brit Nicolas Mansfield, die zich uit ontzetting over de Brexit laat naturaliseren tot Nederlander. Schot voor open doel, want Mansfield is artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera, en zo iemand móét natuurlijk wel elitair zijn. Prompt heet je dan in anonieme commentaren een 'subsidieslurper' die wel zal vrezen voor zijn tweede woning in Engeland ('gewoon een verrader en een gelukszoeker').

Alleen bezit hij geen woning in Engeland. En moest onze subsidieslurper na zijn aantreden in 2013 juist het mes in de Reisopera zetten, 60 procent minder kregen ze van Halbe Zijlstra, hopla, van honderd naar dertien fulltime-arbeidsplaatsen ging het. Mansfield, die zelf arm opgroeide, maakte er wat van en kreeg juichende recensies.

Hij komt net uit Enschede, moet door naar Amsterdam en heeft een half uur op het terras van concertzaal Musis bij Arnhem. Zit met een scheef oog op zijn telefoon te kettingroken, want de reacties stromen een dag na zijn aankondiging op Facebook nog binnen, terwijl zijn 89-jarige moeder in Engeland nog niet eens weet van zijn besluit. Zij gaat dit niet leuk vinden, zegt hij, ze had zéker voor de Brexit gestemd als ze nog naar de stembus had gekund, en van zijn broer vreest hij hetzelfde. Zijn moeder stemde altijd conservatief.

null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij

Hij groeide op in een huisje 'ter grootte van deze tafel' in Meadville,een dorp ten zuiden van Londen. 'Sinaasappelsap was te duur.' Zijn vader sappelde als jazzmusicus. Nicolas erfde zijn talent, won daarmee een beurs voor een particuliere kostschool voor muziekonderwijs, kon door naar de universiteit en naar een zangopleiding in Manchester. Maar hij vertrok ineens, ruim voor het voltooien van die studie 'met één koffer en 50 pond' naar Nederland, om zanger te worden in het Omroepkoor van Hilversum.

Waarom? Zijn exit van destijds heeft alles te maken met zijn Brexit-woede van nu. Toen was het 1989 en hij liep hij als 21-jarige in protestmarsen tegen Margaret Thatcher. Haar regering had een jaar eerder 'clause 28' ingevoerd, het beruchte amendement dat lokale overheden verbood homoseksualiteit te 'bevorderen', door bijvoorbeeld voorlichting te geven. En wie ondersteunde clause 28 ruim tien jaar later nog steeds in The Daily Telegraph? Wie schreef: 'We don't want our children being taught some rubbish about homosexual marriage being the same as normal marriage'? Dat was Boris 'Brexit' Johnson, die nu premier wil worden.

Nicolas Mansfield had gehoord dat je in Nederland als homoseksueel een rustig bestaan kon hebben, daarom ging hij. Hier leerde hij Nederlands in een half jaar, vond hij zijn Nederlandse echtgenoot. En dat samen levert hem, nu hij erom vraagt, binnen drie maanden de Nederlandse nationaliteit op. De procedure is maandag meteen in gang gezet: 'Het gaat me niet eens zo om mijn homoseksualiteit, ik wilde juist altijd in de eerste plaats mens zijn. Maar de Brexit symboliseert wel een nieuwe omarmen van intolerantie. Daarmee wil ik niets meer van doen hebben.'

Ik zeg: 'Zo denken, dat heet in Nederland nu een elitedingetje.' Maar hij begrijpt de Brexit-stemmers die in Engeland niet kunnen rondkomen heel goed, zegt Nicolas Mansfield, hij groeide er zelf tussen op. Kijk eens wat Brussel kost, denken ze, en wat krijg ik ervoor terug? 'Die mensen hebben gewoon gelijk. Gevestigde politici hebben veel te lang verticaal naar de samenleving gekeken. Maar als die terechte onvrede vervolgens ook vanuit de politiek wordt gevoed met intolerantie, dán word ik pisnijdig. Dan zeg ik: daar zijn politici niet voor.'

null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij

Anderhalf miljoen mensen hebben op Geert Wilders gestemd, zegt hij. En Wilders heeft nooit iets positiefs voor Nederland betekend en gaat dat ook nooit doen. 'Het is tijd om op te staan en te zeggen: dit accepteren wij niet meer, we zijn klaar met alle intolerantie, Europa gaat hieraan onderdoor.'

Jonge Britten kunnen straks al niet meer vrij bewegen door Europa, zegt hij. 'Ze mogen niet meer verliefd worden op iemand, zoals ik, en vrijelijk bij hun liefde gaan wonen.

En hoe Brits zal hij zelf blijven? 'Brits blijft mijn gevoel voor humor en ik hoop mijn enorme principes.' Niet voor niets is Nederland goed in handel, zegt Nicolas Mansfield. 'Jullie kunnen beter manoeuvreren met je overtuiging, je hoort het ook aan Rutte. Ik noem dat de Unilever-doctrine.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden