Directeur NFF: Huidige cultuurbeleid is als een verwoestende tornado

Bezuinigingen - ook de openingsspeech van het Nederlands Film Festival in Utrecht, uitgesproken door festivaldirecteur Willemien van Aalst, was niet gespeend van het b-woord. Maar, zei ze, 'ik weet inmiddels dat klagen of schreeuwen op dit moment niet helpt'.

Winnaars van een Gouden Kalf tijdens de editie van het Nederlands Film Festival van vorig jaar. Beeld anp
Winnaars van een Gouden Kalf tijdens de editie van het Nederlands Film Festival van vorig jaar.Beeld anp

Van Aalst roemde vervolgens de ondernemerszin en veerkracht van de 'vitale' Nederlandse filmsector. Zo wordt een op de vijf bioscoopkaartjes volgens Van Aalst gekocht om een Nederlandse film te zien, en doen Nederlandse films het goed op buitenlandse festivals.

Maar, zei ze, er is ook sprake van een moderne Beeldenstorm. 'Maar anders dan 445 jaar geleden, komt deze Beeldenstorm niet voort uit een radeloze bevolking, die zich verzet tegen de gevestigde orde. Nee, ditmaal is de gevestigde orde de initiator. Gesteund door vele Nederlanders, die hun afkeer van overheidsinvesteringen, of zo u wilt subsidies, op Kunst en Cultuur delen.' Van Aalst zei dat het huidige beleid op haar overkomt als een 'verwoestende tornado'.

Beeld

Maar Van Aalst wilde niet te lang stil blijven staan bij het huidige culturele klimaat. Ze benadrukte de kracht en alomtegenwoordigheid van het beeld, anno 2011. 'De tijd waarin we konden zeggen 'Het beweegt. Dus het zal wel film zijn', is voorbij. (...) De macht is aan het beeld, zo lijkt het tenminste. Scheidslijnen tussen werkelijkheid en fictie vervagen. Beelden verspreiden zich, via de digitale snelweg, razendsnel over de hele wereld en kunnen zelfs revoluties ontketenen. Kijk maar naar de recente ontwikkelingen in de Arabische wereld. Het geeft te denken. Stel je voor dat Willem van Oranje Facebook had gehad... Dat Erasmus had kunnen twitteren... De geschiedenis heeft het lange tijd geklaard met het gesproken woord, geschept papier en stencils. De distributie verliep alleen wat trager. Maar anno 2011 is het letterlijk een storm van beelden die de geschiedenis een andere richting uitduwt. Die geschiedenis maakt...'

De volledige tekst van de openingsspeech van het Nederlands Film Festival is hier te lezen.


Tien dagen film

Utrecht staat vanaf vandaag tien dagen in het teken van de Nederlandse film. Tijdens de 31ste editie van het Nederlands Film Festival (NFF) kunnen filmliefhebbers op verschillende locaties in de stad genieten van de beste Nederlandse cinema. Vk.nl is erbij om live verslag te doen van het festival.

De première van de speelfilm De Bende van Oss vormt vanavond de opening van het filmevenement. In totaal zijn er 423 speelfilms, korte films en documentaires te zien, waarvan 103 premières. Producent Frans van Gestel (Alles is liefde, Zwartboek, Code Blue) is dit jaar de eregast. Vorig jaar trok het festival een recordaantal van 154.000 bezoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden