Directeur kreeg bonus na ontslag

DEN HAAG De ontslagen directeur van gehandicapteninstelling Aveleijn in Borne heeft een bonus gekregen van 40 duizend euro. Dit blijkt uit het jaarverslag van de instelling....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Johan van Praet raakte als directeur van Aveleijn vorig najaar in opspraak. Per 1 februari dit jaar werd zijn contract door de kantonrechter ontbonden. Hij kreeg een ‘gouden handdruk’ van 200 duizend euro.

Aanleiding was een conflict met de raad van toezicht over een renteloze hypotheek van 550 duizend euro die de instelling hem had verstrekt. Ook had Aveleijn een ‘waardevastgarantie’ afgegeven voor zijn woning. Daarover ontstond ophef toen die na publicatie van het jaarverslag 2008 was bekendgeworden.

De ondernemingsraad zegde daarop het vertrouwen op in Van Praet en in de raad van toezicht.

De raad van toezicht liet Van Praet toen vallen hoewel zij zelf eerder met deze regelingen had ingestemd als ‘bindingspremie’ opdat Van Praet niet zou vertrekken.

Nu blijkt uit het jaarverslag 2009 dat Van Praet ook nog een bonus van 40 duizend euro heeft gekregen. Zijn totale inkomen komt daarmee, inclusief twee ton ontslagvergoeding, op 474 duizend euro.

In de jaarrekening staat dat ‘de hypothecaire lening per 12 april 2010 geheel is afgelost waarbij de hypothecaire akte is geroyeerd’. Ook is de waardevastgarantie in 2010 vervallen, volgens de jaarrekening.

De raad van toezicht bestaat volgens het jaarverslag ondanks de vertrouwensbreuk met de ondernemingsraad nog uit dezelfde mensen als vorig jaar. Wel heeft de gehandicapteninstelling een nieuwe accountant. De vorige had de instelling de hypotheek geadviseerd als belastingtechnisch aantrekkelijke mogelijkheid om Van Praet extra te belonen en aan de instelling te binden.

Aveleijn wordt volledig gefinancierd uit de AWBZ, de volksverzekering tegen ‘onverzekerbare zorg’. Vorig jaar kreeg de instelling 75 miljoen euro voor zorgverlening en hield daarvan 8,8 miljoen over. Die ‘winst’ wordt toegevoegd aan het vermogen van 30 miljoen dat is opgebouwd uit AWBZ-financiering. Het CBS heeft berekend dat de AWBZ-uitgaven de afgelopen tien jaar met 75 procent zijn gestegen tot ruim 23 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden