Directeur Jeugdzorg moet vertrekken

Directeur Maud Groenberg van Bureau Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland moet vertrekken. Personeel trok ruim een jaar geleden al aan de bel over haar 'schrikbewind'. Onafhankelijk onderzoek door Boer & Croon wijst nu uit dat de positie van Groenberg bij het grootste Bureau Jeugdzorg van het land onhoudbaar is.

AMSTERDAM - Jan van Zwieten, voorzitter van de ondernemingsraad, zegt namens de ongeveer 1.350 werknemers van Bureau Jeugdzorg blij te zijn dat Groenberg vertrekt. 'Haar gedrag was autoritair, onvoorspelbaar en chaotisch. Ze had enorme woedeuitbarstingen om de kleinste dingen. Als er geen parkeerplek was op een locatie die ze bezocht, kon degene die dat had moeten regelen zich beter bergen. Mensen waren echt bang voor haar.'

Medewerkers die kritiek uitten op voorgestelde veranderingen werd de mond gesnoerd. Volgens Van Zwieten heerste een angstcultuur waarin tegenspraak niet werd geduld. 'Van ontslagen kun je niet spreken, maar heel wat medewerkers zijn op een nare manier de organisatie uit gewerkt. Dat waren de mensen die haar niet blindelings volgden.'

De ondernemingsraad heeft in februari 2011 klachten geuit bij de raad van toezicht. Die wuifde de kritiek aanvankelijk weg. Pas toen burgemeester Buddenberg van Pijnacker-Nootdorp eind 2011 namens stadsgewest Haaglanden aandrong op actie, besloot de raad van toezicht een onderzoek in te stellen.

De conclusies kwamen woensdag naar buiten, maar het onderzoeksrapport wordt geheim gehouden, ook voor de ondernemingsraad. Van Zwieten is het daar niet mee eens. Hij vermoedt dat er onwelgevallige passages in staan over het lakse optreden van de raad van toezicht in deze kwestie. Maud Groenberg, die al vanaf 1 januari thuis zit, wil zelf niet reageren op de zaak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden