Directeur Jagersvereniging aangehouden wegens lokfluit

De directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) en een medejager zijn afgelopen weekeinde in Friesland aangehouden omdat ze een lokfluit zouden hebben gebruikt tijdens de ganzenjacht, een lokmiddel dat in deze provincie verboden is. Het tweetal ontkende in eerste instantie, maar later gaf een van hen toe de lokfluit in het riet verstopt te hebben.

Honderden ganzen in een weiland langs de A1 bij Eembrugge.Beeld anp

Tijdens een controle in de weilanden nabij de Sudergowei in IJlst hoorde de politie dat jagers gebruik maakten van een lokfluit. Samen met milieuambtenaren wisten zij het tweetal even later op gehoor te vinden.

Proces-verbaal
In de winter mag op ganzen worden gejaagd om schade aan kwetsbare gewassen te beperken. Hierbij mag in Friesland echter geen lokfluit worden gebruikt, omdat ganzen alleen afgeschoten mogen worden als ze boven de gewassen vliegen. De ganzen mogen niet naar de gewassen worden gelokt. Tegen de 46-jarige KNJV-directeur uit Amersfoort en een 73-jarige inwoner van Garyp is een proces-verbaal opgemaakt.

Volgens KNJV-woordvoerder Janneke Eigeman is de regelgeving op het gebied van ganzenjagen zeer complex. 'Het verschilt per provincie of een lokfluit gebruikt mag worden. Dan zijn er nog de verschillende regels per seizoen: in sommige provincies mag 's zomers wel een lokfluit gebruikt worden, terwijl het in de winter juist weer is verboden. Heel verwarrend allemaal, maar de jagers hadden wel moeten weten wat de regels zijn.'

Non-actief
Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak. De KNJV-directeur, Douwe Boersma, zou een geldboete opgelegd kunnen krijgen. Het is ook mogelijk dat hij voor de rechter moet verschijnen. Tot die tijd is Boersma op non-actief gesteld door de KNJV. Ook zal de directeur worden voorgeleid aan de ereraad van de vereniging, waarbij drie onafhankelijke juristen zullen beslissen over zijn lot binnen de KNJV.

In Friesland mag volgens de 'Verordening schadebestrijding dieren Fryslân 2013' overigens nooit een lokfluit gebruikt worden bij de jacht op de grauwe gans, ongeacht het seizoen. Ook lokganzen (nepganzen die in de grond worden gestoken om echte ganzen te lokken) zijn verboden. In Friesland mag in de maand februari wel weer een lokfluit worden ingezet bij de jacht op Canadese ganzen.

Wel is er tot de komst van het Ganzenakkoord, dat vorig jaar sneuvelde, een zomerontheffing. In de zomer mogen jagers wel gebruik maken van lokmiddelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden