Directeur Heino Krause krijgt zes maanden cel

De rechtbank in Zwolle heeft woensdag de 41-jarige ex-directeur J.S. van de coöperatieve melkpoederfabriek Heino Krause veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf....

ANP

ANP

ZWOLLE

De voormalige directeur heeft zich schuldig gemaakt aan het illegaal vermengen van melkpoeder met suiker en valsheid in geschrifte. De officier van justitie had tien maanden cel (waarvan vier voorwaardelijk) tegen hem geëist.

Tot hij in 1991 werd ontslagen, knoeide S. vijf jaar lang met de melkpoeder om de grote verliezen van Heino Krause te camoufleren. Hij liet goedkope suiker (lactose) aan de melkpoeder toevoegen in strijd met het Landbouwkwaliteitsbesluit poedervormige produkten. Het bedijf vulde dat niet in op aanvraagformulieren voor subsidie van de Europese Unie. Die is door de fraude voor circa vijftien miljoen gulden benadeeld.

De SOBI kwam op het spoor van de fraude, nadat 212 gedupeerde leden van Heino Krause haar hadden ingeschakeld om de schade te kunnen verhalen die ze door de praktijken van de directie hadden geleden.

De gedupeerde boeren claimen door een procedure bij de rechtbank in Zutphen vijftig miljoen gulden van de zuivelcoöperatie Coberco, waarmee Heino Krause inmiddels is samengegaan. Ook accountant Moret, Ernst & Young is bij die claim betrokken, omdat die alle jaarverslagen van Heino Krause sinds 1986 heeft goedgekeurd en daarom medeplichtig is aan de fraude. SOBI verwacht dat die procedures in de loop van volgend jaar worden afgerond. Ook willen de melkveehouders schadevergoeding van de ex-directeur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden