Directeur havenbedrijf past op Noord-Zuidlijn

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar past de 62-jarige Hans Gerson, nu nog directeur van het gemeentelijk havenbedrijf, als wethouder op de Noord-Zuidlijn.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar past de 62-jarige Hans Gerson, nu nog directeur van het gemeentelijk havenbedrijf, als wethouder op de Noord-Zuidlijn. De PvdA durft het kennelijk niet aan na de gevluchte Tjeerd Herrema nóg een politicus te offeren aan het inmiddels heftig omstreden metroproject.

Ajax-fan Gerson leidde sinds 2000 het redelijk succesvolle havenbedrijf. Na de zomer zou hij met pensioen gaan. Vanaf 1975 werkt hij voor de gemeente Amsterdam. Hij was onder andere assistent van wethouder Jan Schaefer. Vanaf 1990 leidde hij tien jaar het Grondbedrijf.

In een van de spaarzame interviews die hij ooit gaf, in FEM Business, omschreef hij zichzelf als ‘een ouderwetse sociaal democraat die bureaucraat nog als eretitel beschouwt’.

Een baan buiten de ambtenarij had hij nooit overwogen, al zou hij ooit zijn gevraagd voor een ministerspost (verkeer) in Den Haag. Politiek is Gerson nooit actief geweest. Lodewijk Asscher, de Amsterdamse PvdA-leider die als wethouder ook korte tijd verantwoordelijk was voor de havens, kent hem goed en heeft een hoge pet op van Gerson.

Of de Noord-Zuidlijn wordt afgebouwd, ligt niet aan de nieuwe wethouder. Nog voor komende zomer geeft een commissie onder leiding van oud-CDA-minister Veerman een advies aan de hand waarvan het voltallige stadsbestuur zal beslissen of de tweede metro van de hoofdstad volgens het oorspronkelijke plan zal worden aangelegd.

Enkele fatale verzakkingen en de vaststelling dat zowel het toezicht op als de techniek van het miljarden verslindende bouwwerk ondermaats is, heeft burgemeester Cohen en zijn wethouders eerder dit jaar doen besluiten extern hulp te zoeken. De gemeenteraad is inmiddels een enquête gestart naar de besluitvorming van de Noord-Zuidlijn.

Afgezien van het Veerman-advies is het niet waarschijnlijk dat Gerson als wethouder het boren van de metrotunnel nog zal meemaken: tunnelboor gaat op z'n vroegst volgend jaar de grond in. Tegen die tijd, na maart, zal er een nieuw college zijn aangetreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden