NieuwsArno van Roosmalen

Directeur Haagse kunstinstelling Stroom weg na NRC-onthullingen over Haagse kunstenaar

Arno van Roosmalen (61) vertrekt als directeur van de Haagse kunstinstelling Stroom. De organisatie maakt tentoonstellingen, verstrekt ateliers en subsidies aan Haagse kunstenaars en is bovendien verantwoordelijk voor kunstwerken in de openbare ruimte van Den Haag. Van Roosmalen raakte in opspraak na een artikel in NRC Handelsblad over een gewelddadige Haagse kunstenaar.

Anna van Leeuwen

In een korte verklaring op de website van de organisatie meldt het bestuur van Stroom vrijdag ‘in goed onderling overleg’ afscheid te nemen van de directeur. Zijn vertrek zou zijn versneld door ‘recente (negatieve) media-aandacht.’

Van Roosmalen, die sinds 2004 directeur was van Stroom, kwam in problemen na een publicatie eind oktober van NRC over de Haagse kunstenaar Julian A.. Twintig mensen vertelden slachtoffer te zijn van verkrachtingen, aanrandingen en ander geweld door deze kunstenaar. Hij exposeerde in 2017 bij Stroom, hoewel directeur Van Roosmalen vooraf waarschuwingen had ontvangen over zijn wangedrag.

Vrijdag bleek uit nader onderzoek van NRC dat Stroom al zo’n tien jaar geleden ondersteuning bood aan een andere Haagse kunstenaar die veroordeeld was voor mishandeling, bedreiging en verkrachting. Van Roosmalen zou er destijds niet in zijn geslaagd kunstenaars en medewerkers tegen de man te beschermen.

Stroom heeft ook een verklaring doen uitgaan namens ‘het team en het bestuur’ waarin de organisatie onderkent dat deze wat betreft de samenwerking met Julian A. tekortschoot: ‘Stroom is op alle mogelijke manieren verbonden met het kunstenveld. We hadden actie moeten ondernemen.’

Ook op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar Julian A. studeerde, heeft de publicatie over zijn misdragingen gevolgen gehad. De kunstacademie heeft twee onafhankelijke onderzoeken aangekondigd. Bovendien zijn twee docenten geschorst en voeren studenten actie tegen seksisme en machtsmisbruik binnen de opleiding.

Opschudding in de kunstwereld na berichten over seksuele intimidatie en geweld

Reportage: studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten beplakten hun school met posters: ‘There is no place in KABK for sexual harassment and abuse of power.’

Achtergrond: Call Out Dutch Art Institutions publiceert op instagram anonieme ervaringsverhalen over seksisme, racisme en intimidatie. Mag dat zomaar en wat levert het op?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden