Directeur FIFA-partner verdacht van zwarthandel

Wereldvoetbalbond FIFA is in verlegenheid gebracht door de arrestatie van de topman van het bedrijf Match, dat namens de FIFA kaarten aan bedrijven verkoopt. Ray Whelan, inmiddels op borgtocht vrijgelaten, zou de spil zijn in een crimineel netwerk dat al gedurende vier WK's miljoenen euro's verdient met illegale kaartverkoop.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS WILLEM FEENSTRA en JARL VAN DER PLOEG

AMSTERDAM - Whelan werd maandag opgepakt in hotel Copacabana Palace, waar ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter verblijft.

De afgelopen weken was er kritiek op de vele lege plekken in de stadions. Soms bleven hele vakken onbezet, terwijl de wedstrijden op papier waren uitverkocht. Dat is mogelijk te verklaren doordat bedrijven via de officiële kanalen kaarten opkopen om ze vervolgens op de zwarte markt voor een veelvoud van de aankoopprijs te slijten. Meestal lukt het, maar soms is er een gebrek aan interesse en blijven stoelen onbezet.

De Braziliaanse politie vermoedt dat Whelan zaken deed met dergelijke bedrijfjes. Zijn bedrijf Match, dat net als FIFA Zwitserland als thuisbasis heeft, is tijdens het WK de officiële verkoper van kaarten aan het bedrijfsleven en andere sponsoren. Vermoedelijk hield de Britse topman er een schaduworganisatie op na die zaken deed op de zwarte markt.

Al wekenlang onderzoekt de Braziliaanse politie bendes die actief zijn op de zwarte markt. Vorige week werden elf mensen opgepakt die al vier WK-toernooien op industriële wijze kaartjes verhandelden. Een van hen, de Frans-Algerijnse zakenman Lamine Fofana, zou dit toernooi zo'n 64 duizend kaartjes hebben doorverkocht - een gemiddelde van 1.000 kaartjes per wedstrijd. Via Fofana kwam de politie bij Whelan uit.

De FIFA laat in een verklaring weten mee te werken aan het onderzoek van de Braziliaanse politie en 'alle gevraagde details te verschaffen'. De bond benadrukt tegen de ongeautoriseerde verkoop van wedstrijdkaarten te zijn.

De illegale handel in kaarten lijkt een steeds groter probleem te worden. Uit onderzoek van het Engelse bedrijf MarkMonitor blijkt zelfs dat de zwarte markt dit toernooi groter is dan ooit. Nog voor het WK begon, waren er al meer dan 500 websites actief die kaarten doorverkochten aan derden.

Al jaren is de zwarte markt de FIFA een doorn in het oog, maar slaagt de organisatie er niet in de handel van illegale tickets in te dammen. Dat komt mede doordat een deel van de kaarten door de wereldvoetbalbond worden verkocht voordat bekend is wie waar speelt. Op de gok bestellen fans tickets in de hoop hun favoriete land in actie te zien. Als hun land in een ander deel van het speelschema terechtkomt, verkopen ze hun toegangsbewijzen door. Vaak met winst.

In Brazilië zijn, net als bij eerdere WK's, honderden tussenpersonen van ticketbedrijven aanwezig die rond de stadions die kaarten opkopen om ze vervolgens online te slijten. Per kaartje maken de louche bedrijfjes soms wel duizenden euro's winst. De prijzen voor kaarten van de halve finale van vanavond bijvoorbeeld variëren van 1.200 tot 2.500 euro. De officiële kaarten (die tussen de 200 en 500 euro kostten) zijn al weken uitverkocht.

Wellicht waren een aantal van die kaarten in het bezit van Whelan. Bij zijn arrestatie werden in zijn hotelkamer honderd wedstrijdtickets aangetroffen. Zijn advocaat noemde de gang van zaken 'illegaal en absurd'. Ook ticketbedrijf Match zegt te geloven in zijn onschuld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden