Directeur Den Engh naar huis gestuurd

Directeur Arjen Jonker van de omstreden jeugdzorginstelling Den Engh is door het ministerie van Justitie weggestuurd. De vijf andere directieleden zijn uit solidariteit met Jonker ook opgestapt....

Den Engh, gevestigd in Den Dolder en Ossendrecht, is gespecialiseerd in de behandeling van veelplegers en jonge criminelen. De instelling behandelt volgens de zogenoemde sociogroepsstrategie (sgs), waarin de jongens elkaar moeten corrigeren. Een fout van een van hen heeft gevolgen voor de hele groep.

Volgens hoogleraar adoptierecht aan de Universiteit Utrecht René Hoksbergen, tevens adviseur van Den Engh, liggen ‘persoonlijke gevoelens’ van de betrokkenen bij Justitie over Jonker ten grondslag aan zijn ontslag. Volgens Hoksbergen zou een gefrustreerde oud-medewerker van Den Engh, die nu voor Justitie werkt, de hand hebben gehad in de beslissing. Justitie weigert commentaar, omdat het om personeelszaken gaat.

Hoksbergen werd door Den Engh als adviseur aangesteld nadat de jeugdinrichting eind 2004 omstreden raakte. De lage recidivecijfers (9procent) van Den Engh waarmee Jonker schermde, zouden overdreven zijn, ontsnappingen van jongens zouden niet worden gemeld bij de politie, en er zouden mishandelingen voorkomen. Directeur Jonker zou volgens oud-medewerkers tijdens bezoeken door Kamerleden een zorgvuldig geregisseerde goednieuws-show laten opvoeren.

Er kwamen Kamervragen over het functioneren van Den Engh. Vorig jaar november besloot minister Donner van Justitie na een evaluatie-onderzoek dat Den Engh voorlopig mocht doorgaan met de sociogroepsstrategie. Vanaf 1januari 2007 valt de inrichting onder het ministerie van VWS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden