Directeur Ceteco weg door malaise en Mitch

De tegenvallers bij handelshuis Ceteco hebben directeur F. Eigenfeld de kop gekost. De Hagemeyer-dochter, die in Latijns Amerika wasmachines, ijskasten en consumentenelektronica verkoopt, is in de problemen geraakt door de economische malaise en de natuurrampen in de regio....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Ceteco liet het bericht over het opstappen van Eigenfeld gisteren vergezeld gaan van een aanscherping van de winstwaarschuwing van juli dit jaar. Toen voorspelde het handelshuis een 'forse afname' van de winst over 1997, toen met 39,9 miljoen gulden nog ruim 40 procent meer verdiend werd. Volgens Ceteco wordt die afname nu 'nog forser' door het drama in Midden-Amerika als gevolg van de orkaan Mitch. Die gaat Ceteco 'een aantal miljoenen dollars' kosten, maar het bedrijf heeft nog geen idee hoeveel precies. Dat hangt vooral af van hoe snel het herstel in de regio de komende jaren verloopt.

Eigenfeld (45) is na zes jaar als Ceteco-directeur zelf opgestapt, maar een woordvoerder van het bedrijf erkent dat moeder Hagemeyer een stem had in zijn vertrek. Hagemeyer is voor 66 procent eigenaar van het Utrechtse handelshuis en levert twee van de zes commisarissen.

Volgens de woordvoerder heeft Eigenfeld de expansie van Ceteco van de laatste jaren 'correct geleid', maar heeft het handelshuis gezien de problemen nu behoefte aan een ander type manager. Dat wordt de 47-jarige P. Houben, die tot maart groepsdirecteur corporate treasury was bij de Nederlandse Philips Bedrijven. Houben onderbreekt zijn sabbatical year om bij Ceteco aan de slag te gaan.

Houben was bij het elektronicaconcern betrokken bij enkele reorganisaties in Latijns-Amerika en zal de 'verdere consolidatie' van Ceteco in die regio moeten gaan invullen. 'Een type manager als Houben leent zich daar gezien zijn ervaringen beter voor dan Eigenfeld', aldus de woordvoerder.

Bestuursvoorzitter A. Land van Hagemeyer benadrukt dat zijn concern vierkant achter de benoeming van Houben staat. 'Hij moet met zijn ervaring in staat zijn Ceteco weer op het goede spoor te zetten.' Hagemeyer is zeker niet van plan zich intensiever met het bedrijf te gaan bemoeien dan tot nu toe het geval is geweest.

Ceteco kwam al eerder in de problemen door de uit Azië overgeslagen financiële onrust in vooral Argentinië en Venezuela, waar het 40 procent van zijn omzet haalt. Dat ging ten koste van de verkopen, vooral doordat Ceteco vaak kredieten verstrekt aan klanten. De torenhoge rentes in Zuid-Amerika bevorderden dat kopen op krediet niet bepaald.

In het eerste halfjaar boekte de Hagemeyer-dochter een winst van zes ton, tegen 7,6 miljoen gulden een jaar eerder. Reorganisaties, 750 ontslagen en winkelsluitingen moesten het handelsconcern weer terug in de zwarte cijfers brengen. Die reorganisatie wordt nu aangescherpt, maar Ceteco weet nog niet hoe.

De koers van het handelshuis kreeg gisteren op de beurs zware klappen. Ceteco moest 8,80 gulden ofwel 24 procent inleveren op een slot van 27,70 gulden. Moeder Hagemeyer moest 3,50 gulden terug naar op een slot van 65,70.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden