Directeur BBC weg als held

Algemeen directeur Greg Dyke van de Britse omroep BBC heeft gistermiddag een heldenafscheid gekregen, nadat hij in navolging van bestuursvoorzitter Gavyn Davies opstapte....

Personeel van BBC-vestigingen in het hele land toog naar buiten om met slogans en spandoeken 'Breng Greg terug' hun steun te betuigen aan Dyke.

Tegelijkertijd boden de overgebleven BBC-bestuurders na crisisberaad alle individuen wier reputatie door foute BBC-berichtgeving is beschadigd, onvoorwaardelijk hun excuses aan. Hoewel er een addertje onder het gras stak - de BBC excuseerde zich alleen voor de fouten en niet de aantijgingen - werden de verontschuldigingen door premier Blair geaccepteerd. Blair zei dat hiermee een streep moet worden getrokken onder deze zaak.

Opnieuw beleefde de staatsomroep gisteren een traumatische dag. De populaire Greg Dyke, die vier jaar geleden directeur werd met de belofte van een meer commerciële koers, minder bureaucratie en meer creativiteit, hield een emotionele toespraak tegenover duizend personeelsleden buiten het BBC Television Centre in Londen. 'Ik wilde niet gaan. Maar als je hebt geblunderd, dan moet je gaan.'

Bij de BBC-vestigingen in Birmingham, Manchester, Cardiff, Newcastle, Glasgow en Londonderry waren spontane walk outs. De regionale BBC-radio in Somerset nam tijdens de uitzending zelfs één minuut stilte in acht.

Of met het vertrek van Dyke nu een einde is gemaakt aan de ontslagen als reactie op de bevindingen van Lord Hutton is nog de vraag. Richard Sambrook - hoofd van de nieuwsdienst - heeft zijn baan nog behouden. Ook Andrew Gilligan, de journalist die met wapenexpert David Kelly had gesproken en daarna meldde dat Downing Street het Irak-dossier had 'opgeleukt', is nog in dienst van de BBC. Gilligan wil ook blijven werken en de vakbond heeft al aangekondigd zijn eventuele ontslag te zullen aanvechten.

Dyke - formeel ook hoofdredacteur van de BBC - werd aangewreven dat hij onvoldoende controle heeft uitgeoefend op de juistheid van het verslag van Gilligan. Hij bleef onvoorwaardelijk achter de journalist staan, nadat Downing Street furieus had gereageerd op zijn beschuldigingen over het 'opleuken' van het dossier over massavernietigingswapens in Irak. 'Mijn doel was de onafhankelijkheid van de BBC te beschermen en het algemeen belang te dienen', zei Dyke.

Toen Dyke vier jaar geleden in dienst trad, gold hij als een protégé van New Labour. Het waren toen juist de Conservatieven die zijn benoeming bekritiseerden. Dykes voorlopige plaatsvervanger, Mark Byford, verklaarde dat de BBC haar reputatie moet herstellen als 'betrouwbare, onpartijdige en integere' nieuwsorganisatie.

De conclusies van Lord Hutton hebben Groot-Brittannië verdeeld. Volgens een enquête in de Evening Standard vindt 56 procent van de Britten dat de BBC te hard is aangepakt. De helft noemt zijn rapport zelfs 'een witwas-operatie'. Slechts 36 procent is het met het oordeel van de rechter eens dat de regering-Blair geen enkele blaam treft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden