Directe handelsoorlog EU-VS van de baan, onzekerheid blijft: Trump schuift staalheffing maand op

De EU krijgt van de Amerikaanse president Trump nog dertig dagen respijt voordat de importheffingen op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) van kracht worden. Tot die tijd zal verder worden onderhandeld. Het uitstel geldt ook voor Canada en Mexico.

Velsen IJmuiden- Tata Steel vanuit de lucht.  Beeld null
Velsen IJmuiden- Tata Steel vanuit de lucht.

Trump kondigde de heffingen begin maart aan. Ze waren onmiddellijk van kracht voor met name Aziatische staalproducenten. Hiermee wil de president de eigen staalindustrie beschermen tegen import van goedkoper staal. De EU, Canada, Mexico en een aantal Zuid-Amerikaanse landen kregen uitstel tot 1 mei. 

Dat is nu verlengd tot 1 juni. Hiermee is een directe handelsoorlog met de EU van de baan. De Europese Commissie had gedreigd met vergeldingsmaatregelen, zoals heffingen op de import van Harley Davidson-motorfietsen en Amerikaanse whisky.

Ruilen

In de afgelopen weken hebben het trio Macron, Merkel en May een dringend beroep gedaan op president Trump om van de heffingen af te zien. De VS zeggen hiertoe bereid te zijn maar alleen in ruil voor een vrijwillige exportbeperking. Eerder maakten de VS een dergelijke afspraak met Zuid-Korea.

Maar dat is voor de EU-landen onacceptabel. Bovendien is het in strijd met de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO. Ook wil Trump dat de Europese importheffing op Amerikaanse auto’s wordt verlaagd. Die is nu 10 procent. De Amerikanen kennen een heffing van 2,5 procent op Europese auto’s.

Onzekerheid blijft’

De Europese Commissie toonde zich weinig enthousiast over het nieuwe respijt, omdat hierdoor de onzekerheid blijft. Europese producenten kunnen hierdoor geen contracten voor lange termijn afsluiten, laat staan investeringen doen die anticiperen op toekomstige vraag uit de VS. De EU stelt in een verklaring dat de dreigende heffingen onterecht zijn, vooral omdat de VS die wil opleggen in het kader van de ‘nationale veiligheid’. 

De EU zegt ook niet met het mes op tafel verder te willen onderhandelen. In totaal exporteert de EU jaarlijks voor 6,4 miljard euro staal naar de VS. Tata Steel in IJmuiden verkoopt jaarlijks voor 570 miljoen euro staal in de VS, vooral producten die de Amerikanen zelf niet eens kunnen maken.’

Met Canada en Mexico zou een overeenkomst in de maak zijn door aanpassing van het door Trump zo gehate Nafta-verdrag, de Noord-Amerikaanse handelszone. Maar de onderhandelingen met de EU zitten muurvast. Maandag voerden de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross nog gesprekken met Europees commissaris Cecilia Malmström, maar die leverden niets op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden