Direct na uitkomen aangifte tegen film

Advocaat Els Lucas heeft al aangifte gedaan tegen de film van PVV-leider Wilders. Het werd haar naar eigen zeggen makkelijk gemaakt op het politiebureau in Lelystad: daar lagen de voorgedrukte formulieren al klaar om aangifte te kunnen doen....

‘Dat vind ik niet zo gek, dat de politie daar van tevoren over nadenkt,’ zegt Lucas. Politiewoordvoerster Nicole van Voorst van zegt niets te weten van voorgedrukte formulieren.

Onmiddellijk na verschijnen bekeek Lucas Fitna. Ze concludeert dat het ‘wel een haatzaaiende film’ is. De advocaat stelt dat Wilders de autochtone Nederlanders opzet tegen de allochtone moslims. Lucas: ‘Het cruciale zit hem voor mij in het verband dat Wilders legt tussen de groei van 45 duizend moslims in 1960 naar 900 duizend nu en de toekomstige gewelddadigheden in Nederland. Daar glijdt hij uit.’

Lucas is niet onder de indruk van de Nijmeegse strafrechtdeskundige Henny Sackers, die gisteravond stellig was in zijn bewering dat vervolging van Wilders kansloos is, omdat het filmpje juridisch goed geregisseerd is. Volgens haar lijkt de film juridisch waterdicht, maar ‘wie er een tweede keer naar kijkt, ziet dat het niet kan’.

Het Openbaar Ministerie heeft gisteravond laat bekend gemaakt Fitna te onderzoeken op strafbare feiten.

Eerder deed Lucas aangifte tegen het stuk van Geert Wilders op de Volkskrant-opiniepagina op 8 augustus van vorig jaar. Daarin bepleitte hij een verbod op de Koran en vergeleek het met Hitlers Mein Kampf.

Volgens Lucas wemelde het destijds ook van deskundigen die meenden dat vervolging geen kans van slagen zou hebben: ‘Dat beeld is later bijgedraaid.’ Het OM heeft nog steeds niet besloten over vervolging. Er liggen 45 aangiften tegen het opiniestuk.

Een van degenen die kort na Wilders’ opiniestuk aangifte deed, is de advocaat Haroon Raza. Hij probeerde gisteravond tevergeefs de film te zien. ‘Ik zou een slecht advocaat zijn als ik ongezien zou zeggen dat ik aangifte doe. In de eerste reacties lijkt het mee te vallen.’

Politiebureaus in de grote steden meldden gisteravond dat het rustig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.