NieuwsDiplomatieke rel

Diplomatieke rel tussen Britten en Amerikanen over diplomatenvrouw die Engelse jongen doodreed

De Verenigde Staten weigeren de echtgenote van een diplomaat uit te leveren die in augustus door gevaarlijk rijgedrag een 19-jarige Engelse jongen doodreed. In een reactie zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab dat de Amerikanen ‘onrechtvaardig’ handelen jegens de rouwende ouders van de jongen. Volgens de Amerikanen geniet de automobiliste diplomatieke immuniteit.

Patrick van IJzendoorn
Charlotte Charles (r) en Tim Dunn, de ouders van de 19-jarige jongen die werd doodgereden, in Londen. Beeld AFP
Charlotte Charles (r) en Tim Dunn, de ouders van de 19-jarige jongen die werd doodgereden, in Londen.Beeld AFP

De diplomatieke rel is niet de enige onenigheid tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, landen die binnenkort onderhandelingen beginnen over een alomvattend vrijhandelsverdrag.

Op 27 augustus 2019 reed de 42-jarige Anne Sacoolas aan de verkeerde kant van een provinciale weg nabij de Amerikaanse militaire basis Croughton waar haar man kort daarvoor was gaan werken als inlichtingenofficier. Ze raakte daarbij Harry Dunn die op een brommer reed. Hij overleed aan zijn verwondingen. De politie nam een ademtest bij Sacoolas af, maar besloot haar niet te arresteren en onder ede te verhoren.

Een dag later klopten agenten bij haar aan. Die kregen te horen dat de vrouw diplomatiek onschendbaar is. De Amerikanen bleven bij dit standpunt en twee weken later vluchtte het echtpaar als dieven in de nacht het land uit. Weer een week later beweerde premier Boris Johnson dat immuniteit niet voor zaken als deze kan worden gebruikt. Hij bracht de zaak te berde bij Donald Trump, maar die bleek niet te vermurwen.

Bezoek aan het Witte Huis

Op zoek naar rechtvaardigheid bezochten Harry’s ouders Het Witte Huis. Ze kregen daar tot hun verrassing te horen dat Trump hen verwachtte, maar ze beschouwden dit als een publiciteitsstunt en weigerden de president te ontmoeten. Ook met minister Raab is de relatie slecht. Ze verwijten hem te weinig te doen, iets dat de Conservatieve bewindsman ten stelligste ontkent. Eind deze week kwam het nieuws dat de Amerikanen een uitleveringsverzoek officieel hebben afgewezen.

Deze afwijzing is een unicum. Raab beweerde dat de Britten in een dergelijk geval anders zouden hebben gehandeld. Een woordvoerder van de familie Dunn verweet de regering Trump ‘wetteloos’ te handelen en ‘een sloopkogel te hebben afgevuurd op een van de beste bondgenootschappen ter wereld’. Mogelijk beginnen de Dunns een civiele zaak tegen Sacoolas, op advies van specialisten in internationaal recht.

Meer kwesties

De zaak-Dunn zal voor extra spanning zorgen bij de behandeling van het uitleveringsverzoek van Julian Assange dat de Amerikanen bij de Britten hebben neergelegd. De Wikileaks-oprichter, die thans in de zwaarbeveiligde Belmarsh-gevangenis zit, vreest uitlevering aan de Verenigde Staten waar hem een zware straf wegens spionage staat te wachten. De hoorzittingen beginnen komende maand.

Het is lastig om te zien wat premier Johnson in de zaak-Dunn meer kan doen dan protest indienen. Zijn positie is niet makkelijk omdat hij veel belang heeft bij een Brits-Amerikaans handelsakkoord. Er spelen meer kwesties tussen de twee landen. Zo zijn de Britten vastbesloten om een digitale belasting in te voeren die vooral grote techbedrijven als Google, Facebook en Amazon zal raken. De Amerikaanse overheid heeft al gedreigd om als represaille de importheffingen te verhogen op Britse auto’s.

De twee naties hebben ook een andere visie op de kwestie-Huawei. Ondanks Amerikaanse druk overwegen de Britten, hoewel ze spionage vrezen, toch met het Chinese bedrijf samen te werken bij de aanleg van het 5G-netwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden