Diplomatieke crisis met Marokko lijkt onvermijdelijk

Nederland stevent af op een diplomatieke crisis met Marokko. Een meerderheid in het parlement wil de export van uitkeringen naar dat land stopzetten. Besprekingen met Marokko over aanpassing van uitkeringen aan de koopkracht in dat land, lopen keer op keer stuk.

Gijs Herderscheê
Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken Beeld anp
Lodewijk Asscher, minister van Sociale ZakenBeeld anp

Ook de VVD liet vandaag weten het socialezekerheidsverdrag met Marokko zo snel mogelijk te willen opzeggen. Reden is dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken er opnieuw niet in is geslaagd om het met Marokko eens te worden over aanpassing van het verdrag, dat uitbetaling van Nederlandse uitkeringen voor Marokkaanse-Nederlanders in Marokko regelt.

VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn: 'Er zijn nu vier jaar onderhandelingen geweest met Marokko en het is nu tijd de stekker eruit te trekken. De uitkeringen moeten omlaag, want het leven is in Marokko een stuk goedkoper dan in Nederland. En een uitkering is niet bedoeld om rijk van te worden. De Kamer moet de wet om het verdrag op te zeggen nu zo snel mogelijk gaan behandelen.'

Het is de tweede keer dat Asscher moet melden dat hij niet tot een akkoord is gekomen. Eerder hoopte hij er al op 15 juni uit te zijn. Later verschoof die datum naar 1 september. 'In de afgelopen periode is intensief overleg gevoerd met Marokko. Tot op heden heeft dit echter nog niet geresulteerd in een akkoord', aldus Asscher. Een nieuwe datum voor een mogelijk akkoord noemt hij niet.

Nederland besloot in 2011 uitkeringen bij export aan te passen aan de koopkracht in het ontvangende land. De rechter zette een streep door de korting op uitkeringen die naar Marokko worden overgemaakt. Het sociale zekerheidsverdrag met Marokko verhinderde die korting. Sindsdien wordt gesproken over aanpassing van dat verdrag.

Eerste Kamer

Een voorstel om dat te doen, ligt inmiddels in de Eerste Kamer. Dat moet voor juli 2017 zijn behandeld om het verdrag op 1 januari 2017 te kunnen schrappen. Dat heeft dan alleen gevolg voor de export van de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Dat levert het eerste jaar een bezuiniging op van negen ton en uiteindelijk van 4,5 miljoen. Alle lopende uitkeringen moet Nederland wel gewoon blijven uitbetalen. Om het verdrag per 1 januari 2017 op te zeggen, moet Marokko voor 1 juli volgend jaar op de hoogte zijn gesteld, aldus Asscher. Het besluit tot opzegging moet dan voor februari worden genomen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet de Kamer eerder weten er 'zeer' aan te hechten dat er overeenstemming wordt bereikt met de regering in Rabat. Hij schreef in juni dat Marokko er ook veel aan gelegen is om de goede, vierhonderd jaar oude betrekkingen met ons land te handhaven. Mocht Nederland het verdrag toch opzeggen, dan is niet uit te sluiten dat de relatie onder druk komt te staan, aldus Koenders toen.

Hij wees in de brief ook op de handelsbetrekkingen en op de samenwerking bij de vervolging van criminelen en terrorisme. Eerder staakte Marokko al de samenwerking bij de uitzetting door Nederland van illegale Marokkanen. Ook werd de subsidie aan het Tropenmuseum in Amsterdam voor een tentoonstelling geschrapt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden