nieuws bootmigranten

Diplomatieke crisis gesmoord: migranten mogen na 10 dagen politiek gesteggel toch van boord in Catania

De overgebleven 137 migranten van het Italiaanse marineschip Diciotti zijn zondagmorgen van boord gegaan in de haven van het Siciliaanse Catania. De Italiaanse Katholieke Kerk beloofde zaterdag honderd migranten op te vangen en ook Ierland, waar de paus momenteel op bezoek is, en Albanië beloofden elk twintig migranten over te nemen.

Eritrese migranten verlaten het Italiaanse marineschip Diciotti in de haven van Catania. Beeld EPA

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Hiermee is een eind gekomen aan de penibele situatie van de migranten die ruim tien dagen op het schip hebben moeten verblijven nadat ze op 16 augustus waren gered van zee. Ook is een diplomatieke crisis tussen Italië en de Europese Unie voorlopig gesmoord. Italië dreigde vrijdag zijn jaarlijkse toelage aan het Europese budget van 20 miljard euro te stoppen als de lidstaten geen migranten zouden overnemen van Italië.

Met het dreigement, dat zeer slecht is gevallen in Brussel, probeerde Italië onder leiding van de rechts-populistische minister Matteo Salvini de EU-lidstaten onder druk te zetten een structurele oplossing te vinden voor de verdeling van migranten. Italië wil niet langer alleen opdraaien voor de opvang van migranten en eist solidariteit van de overige lidstaten.

Minister Salvini van Binnenlandse Zaken prees het gebaar van de katholieke kerk, Ierland en Albanië, dat niet eens lid is van de Europese Unie. ‘De kerk heeft haar hart geopend en haar portemonnee’, zei hij. Premier Giuseppe Conte verweet de EU-landen nog eens het gebrek aan solidariteit.

De 190 migranten, hoofdzakelijk uit Eritrea en daarom kansrijk voor een beschermde asielstatus, zijn al op 16 augustus gered door de Italiaanse kustwacht. Dertien migranten werden meteen al van boord gehaald om medische redenen. Donderdag mochten 27 minderjarige migranten het schip verlaten en zaterdag werden opnieuw 13 migranten ontscheept om medische redenen. Er zouden migranten besmet zijn met tuberculose, er was schurft aan boord en sommige vrouwen zouden medische zorg nodig hebben omdat ze waren verkracht in Libië.

De migranten worden geïdentificeerd en ontvangen hulp tijdens het verlaten van Diciotti zondagochtend. Beeld AP

Kritiek

Het harde beleid van Italië stuit op veel kritiek. De Italiaanse oppositie sprak van ‘chantage over de hoofden van onschuldige migranten’ om de EU onder druk te zetten. De vluchtelingenorganisatie UNHCR zei dat ‘bange mensen die op zoek zijn naar bescherming, niet gemangeld mogen worden door politiek’.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi, eiste eerder dit weekeind dat Europese landen verantwoordelijkheid nemen voor de opvarenden. ‘Er moet een einde komen aan het gekibbel tussen landen over wie de minste verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor mensen die gered zijn op zee’.

Ook in eigen land zijn er protesten tegen de harde anti-migratiekoers. Italiaanse aanklagers onderzoeken of Salvini zich schuldig heeft gemaakt aan het illegaal gevangen houden van de opvarenden. Salvini zei daarop dat hij trots zal zijn om gearresteerd te worden omdat ‘ik vecht om de Italiaanse grens te verdedigen’.

Sinds 2014 zijn 700 duizend migranten in Italië aangekomen die daar grotendeels in de illegaliteit zijn verdwenen. Deze zomer besloot Italië onder leiding van Matteo Salvini, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en voorman van de rechtse partij Lega, de Italiaanse havens te sluiten voor de schepen van hulporganisaties die migranten van wankele rubberen bootjes redden voor de Libische kust.

Het eerste schip dat werd geweigerd werd in juli opgenomen door Spanje, een tweede schip werd verdeeld over een aantal landen. Van Europese beloftes om Italië en Griekenland structureel te ontlasten is nooit iets terecht gekomen.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden