Diplomatiek en bijtend op de bres voor belegger

Keren de glorietijden van Peter Paul de Vries terug en moeten topmannen weer vrezen nu de ervaren zwaargewicht Paul Koster de beleggersvereniging VEB gaat leiden?

Niet dat er dinsdag een siddering door de bestuurskamers van de beursgenoteerde bedrijven zal zijn getrokken, maar de 'kleine beleggers' krijgen wel een zwaargewicht als hun nieuwe voorman. Nog maar net terug uit Dubai volgt Paul Koster (61) - voormalig topaccountant van Philips, oud-bestuurder van toezichthouder AFM - deze zomer Jan Maarten Slagter op als directeur van beleggersvereniging VEB. Met die wissel zal de aanpak van de top van het bedrijfsleven weer scherper en steviger worden, is de verwachting.


'Jan Maarten is een vriendelijke man, die opereert als een advocaat. Die vriendelijkheid zal minder worden', voorspelt Jos Streppel, voormalig Aegon-bestuurder en oud-voorzitter van de commissie die toeziet op goed bedrijfsbestuur. 'Paul Koster is meer een openbaar aanklager. Een intelligente man, een scherp analyticus, een goede communicator ook, die altijd goed had nagedacht over zijn verhaal en dan niet meer losliet. Het wordt wat bijteriger, denk ik', zegt Streppel, die als president-commissaris van het roerige KPN geregeld te maken heeft met kritische beleggers.


Bijteriger; dat doet denken aan de bekende VEB-voorman Peter Paul de Vries, die menig te veel verdienende of anderszins niet deugende topman zo opgewonden ter verantwoording riep, dat er weleens een handgemeen ontstond op de doorgaans bezadigde aandeelhoudersvergaderingen. De Vries zette de Vereniing van Effectenbezitters zo op de kaart. De Vries' opvolger Jan Maarten Slagter, oud-journalist, bouwde de VEB te midden van de financiële crisis uit tot een professionele organisatie.


Koster moet de VEB meer invloed geven. Dit terwijl de handel steeds sneller en internationaler wordt, bedrijven met allerlei schandalen zitten en accountants onder vuur liggen omdat ze hun werk niet doen. Koster, die de soms harde lijn van de VEB wel kan waarderen, wil zich vooral richten op goed bestuur en transparantie.


Aan zijn expertise zal het niet liggen. De registeraccountant was in de jaren tachtig hoofd van het controlebureau van de Amsterdamse beurs. Daarna was hij tien jaar partner van Coopers & Lybrand (opgegaan in PwC), en drie jaar de hoogste controleur van Philips wereldwijd. In 2001 stapte Koster over naar de Autoriteit Financiële Markten, de toezichthouder op onder meer de beurs. In 2008 vertrok hij naar Dubai, waar hij de baas werd van de lokale toezichthouder DFSA. Bagage genoeg om een goed gesprek te kunnen voeren met topmannen en hun commissarissen en accountants.


Volgens Rients Abma van Eumedion (grote beleggers zoals pensioenfondsen) moet Koster zijn 'diplomatieke en assertieve talenten' vooral inzetten om de VEB groter te maken. Dan kan het 'de ANWB van de belegger' worden. Nu is zo'n 5 procent van de ongeveer 1 miljoen beleggende huishoudens lid van de VEB. Bij zijn presentatie dinsdag in het Amsterdamse Hilton als nieuwe directeur begon Koster meteen voortvarend aan die taak. Het lidmaatschapsgeld van 70 euro per jaar is eigenlijk een koopje, betoogde hij, om als kleine belegger toch invloed te hebben.


Slagter: docent op Nyenrode en boek over KPN

Zeven jaar leidde Jan Maarten Slagter de VEB, waarmee hij de beleggersclub door de crisis leidde. In die tijd groeide de VEB van 40- naar 48 duizend leden, en werden de beursgenoteerde banken Fortis en SNS Reaal genationaliseerd. Na die 'veelbewogen en spannende tijd' wordt het volgens Slagter (44) tijd om andere interessen de ruimte te geven: onderwijs en journalistiek. Slagter gaat een boek schrijven over KPN en wordt medeverantwoordelijk voor het New Board Program, een opleiding voor bestuurders en commissarissen aan de Nyenrode Business Universiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden