Diplomaten weigeren Londense tol te betalen

De ambassades in Londen van de Verenigde Staten en Duitsland weigeren nog langer de zogenoemde congestieheffing te voldoen, de tol die moet worden betaald om het centrum van de stad in te rijden....

De Londense burgemeester Ken Livingstone zegt dat de congestieheffing niet onder de belastingvrijstelling voor diplomaten valt, omdat het een tolheffing is.

De Nederlandse ambassade rebelleert nog niet. Een woordvoerster zegt dat de ambassade niet in de congestiezone ligt, zodat het personeel er weinig last van heeft. ‘Het wordt waarschijnlijk wel een probleem in 2007, als de congestiezone wordt uitgebreid. Nu rijden we er alleen af en toe met dienstauto’s in en uit. Daarvoor hebben we een abonnement.’

De congestieheffing is dit jaar verhoogd van vijf pond tot acht pond, een bedrag dat iedere automobilist moet betalen voor elke keer dat hij/zij op werkdagen het centrum van Londen inrijdt.

De tegenwoordig zwaar gebarricadeerde Amerikaanse ambassade aan Grosvenor Square ligt midden in het congestiegebied. ‘Mijnheer Livingstone moet zich niet bemoeien met het werk van diplomaten. Het is voor ons overduidelijk dat dit een belasting is’, zegt David Johnson van de Amerikaanse missie.

De Duitse ambassade wil het voorbeeld van de Amerikanen volgen. ‘Berlijn heeft ons gemeld dat het een belasting is die niet hoeft te worden betaald’, aldus een woordvoerder. Volgens de Duitse missie is deze zomer zelfs al in EU-verband gesproken over een boycot. De Nederlandse ambassade bevestigt dat, maar ontkent dat er afspraken over een boycot zijn gemaakt.

De gemeente Londen zal een overzicht van de uitstaande congestieschulden van diplomaten doorspelen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uit een overzicht van het ministerie blijkt dat vorig jaar Egypte, Angola en de Verenigde Arabische Emiraten de grootste wanbetalers waren. Het ministerie zegt dat er voor diplomaten geen vrijstelling van de congestieheffing. ‘Britse diplomaten in Noorwegen en Singapore moeten een soortgelijke heffing betalen.’

Gemeenteraadslid Graham Tope zei: ‘Dit is Bagdad niet. Dit is Londen. Diplomaten moeten de regels respecteren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.