Diplomaten moeten leren zakendoen in het buitenland

AMSTERDAM - Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) wil diplomaten meer kennis meegeven van het zakendoen. Minister Uri Rosenthal gaat medewerkers vaker detacheren of op stage sturen bij bedrijven die belangrijk zijn voor Nederland. Het kabinet Rutte heeft beloofd economische diplomatie te stimuleren.


Tot nu toe had alleen oliemaatschappij Shell een BZ-ambtenaar op de loonlijst. Dat wordt uitgebreid. Ook komen er stageplaatsen op strategische plekken. Zo vertrekken diplomaten beter voorbereid naar hun buitenlandse post, stelt het ministerie. Het netwerk van ruim 150 ambassades en consulaten moet beter worden ingezet om de handel te bevorderen. Niet alleen de economisch attaché, maar alle diplomaten op een ambassade inclusief de ambassadeur, moeten oog krijgen voor commerciële kansen.


Vanaf januari loopt een diplomaat stage bij chipfabrikant ASML en andere hightech-bedrijven in 'Brainport Eindhoven'. Daarna keert deze ambtenaar terug naar de ambassade in Zuid-Korea. Ook het Koninklijk Concertgebouworkest kreeg een BZ-ambtenaar, evenals de voetbalbond KNVB. Op het hoofdkantoor van Shell werkt al sinds 2006 een diplomaat in het middenmanagement, telkens voor twee jaar. Bedrijven die tijdelijk een ambtenaar willen, kunnen zich melden bij het ministerie.


'We willen meer halen uit de kruisbestuiving tussen overheid en bedrijfsleven', zei Rosenthal onlangs in een toespraak aan ambtenaren. 'U moet zelf ervaren hoe de bedrijven werken. What makes them tick. Zodat u kansen in het buitenland kunt signaleren en verzilveren.' Hij kondigde een groter aanbod taalcursussen aan. 'Bij meer economische diplomatie hoort meer talenkennis.'


Voorzitter Ineke Dezentjé Hamming van de FME, werkgeversorganisatie van de technologische industrie, juicht de belangstelling toe. 'De meeste diplomaten vinden commercie maar een vies woord, maar zij zitten niet alleen maar in het buitenland voor mensenrechten en ontwikkelingsprojecten. Export is wel de banenmotor van Nederland.'


Dezentjé reisde eerder de wereld af voor de Rotterdamse Haven en als VVD-Kamerlid. 'Ik heb gemerkt dat elke ambassade wel een economische attachee heeft, maar hun kwaliteit en belangstelling varieert sterk.' Duitse en Franse diplomaten zijn volgens Hammink zakelijk assertiever. Handelsbevordering moet volgens haar ook meer aandacht krijgen in de opleiding van diplomaten.


ASML bevestigt de komst van een stagiair, ter voorbereiding van diens plaatsing in Seoul. De chipfabrikant exporteert jaarlijks voor 1 miljard euro naar Zuid-Korea. 'Wij kennen daar de weg wel', zegt een woordvoerder. 'Maar deze stagiair leert de hele productieketen kennen.' Veel onderdelen worden volgens ASML ontworpen en gemaakt door Nederlandse toeleveranciers. Die kunnen meer bekendheid bij ambassades goed gebruiken. 'Hoe sterker zij worden, hoe beter dat voor ons is.'


Het Concertgebouworkest gaat in 2013 op wereldtournee langs 23 landen. Een woordvoerder: 'in het buitenland nemen we altijd contact op met de ambassade. Maar vaak weten ze niet precies wat ze aan ons hebben.' Een BZ-stagiair leerde de organisatie daarom kennen. 'Die weet nu bijvoorbeeld dat een ensemble ook op een residentie kan spelen, bijvoorbeeld voor hun netwerk.'


Shell benadrukt dat het salaris van de BZ-ambtenaar wordt teruggestort naar het ministerie. De diplomaat onderhoudt de contacten met ministeries en ambassades. 'In de praktijk is gebleken dat het begrip voor elkaar is verbeterd', stelt een woordvoerder. 'Dankzij hem kunnen we sneller schakelen.' Buitenlandse Zaken beschouwt de ambtenaar als waardevolle bron van informatie over de mondiale energiesector.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden