Diplomaten lopen weg bij rede Ahmadinejad
Tientallen diplomaten van onder meer de Europese Unie hebben maandag de VN-top tegen racisme verlaten tijdens de rede van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.
Ahmadinejad sloeg wild om zich heen in zijn redevoering, waarin de VS, Europa en Israël het moesten ontgelden omdat zij volgens hem de wereld dreigen te ontwrichten.
Ook zei Ahmadinejad dat Israël in het leven was geroepen 'onder voorwendsel van het joodse lijden' in de Tweede Wereldoorlog.
Terwijl vooral Europese diplomaten wegliepen, kreeg de president van Iran bijval van veel diplomaten die in de zaal bleven.
Demonstranten met pruiken op schreeuwden 'racist, racist', ‘ moordenaar, moordenaar’' en ‘schande, schande', en wierpen zachte rode voorwerpen naar het podium. Later blokkeerden ongeveer honderd leden van voornamelijk pro-Israëlische en joodse groeperingen de toegang van Ahmadinejad tot een persconferentie.
De Franse president Nicolas Sarkozy veroordeelde de 'haatrede' en riep de Europese Unie op 'uiterst vastberaden' te reageren. Sarkozy zei dat Ahmadinejad met zijn betoog de idealen en de waarden van de universele Verklaring van de Rechten van de Mens schond.
Eerder op de dag betreurde Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon het zeer dat negen landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, de racismeconferentie, de ‘Durban Review Conference’, boycotten..
De boycottende landen doen niet mee omdat ze bang zijn dat de conferentie zal worden gedomineerd door islamitische landen die zich tegen Israël keren en die een wereldwijd verbod willen op het bekritiseren van de islam.
Ban benadrukte dat zowel antisemitisme als islamfobie moet worden bestreden.
Ban zei in in zijn openingswoord dat door de economische crisis de onverdraagzaamheid dreigt te groeien en dat ‘nu het tijdstip is aangebroken om racisme uit te roeien’. Hij riep de duizenden aanwezige ministers en diplomaten op ‘ons geloof in fundamentele mensenrechten en de waardigheid van ons allen te herbevestigen’.
Nederland liet zondag in navolging van de VS, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Israël en Italië weten dat het niet aan de conferentie deelneemt. Duitsland zei zondagavond van deelname af te zien, maar wel een waarnemer te sturen. Polen sloot zich maandag bij de boycot aan van Durban II, het vervolg op de ‘Wereldconferentie tegen racisme, raciale discriminatie, xenofobia en gerelateerde intolerantie’ in Durban, acht jaar geleden (download de volledige verklaring hier).
De regering-Obama zei zaterdag de conferentie te boycotten omdat wordt verwezen naar een verklaring uit 2001, afgelegd op de eerste racismeconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban. In die verklaring werd zionisme min of meer gelijkgesteld aan racisme. De VS en Israël liepen destijds uit Durban weg.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep zijn ambassadeur uit Zwitserland terug uit protest tegen de conferentie. Netanyahu zei dat beraad met de ambassadeur nodig is omdat in Zwitserland de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, ‘een racist en Holocaustontkenner’, eregast is. De een week durende conferentie in Genève begint toevallig op de dag waarop Israël zijn jaarlijkse Holocaust Dag houdt.
De Israëlische regering blijft erbij dat een conferentie tegen racisme en xenofobie als een slechte grap moet worden beschouwd, als een land als Iran de boventoon kan voeren.
Frankrijk is wel aanwezig op de top. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner zei maandagochtend na lang beraad tot deelname te hebben besloten. Kouchner voegde hieraan toe dat Parijs zijn ambassadeur in Genève, Jean-Baptise Mattei, onmiddellijk terugroept als Iran of andere landen de bijeenkomst tot een forum voor antisemitisme maken. ‘Wij zullen geen enkele blunder of provocatie verdragen’, waarschuwde Kouchner.
Kouchner zei ook dat hij had gehoopt op meer eenheid binnen de Europese Unie. Hij noemde het een grote overwinning dat Duitsland op het laatste moment had besloten een waarnemer te sturen. Kouchner kwalificeerde de ontwerptekst voor de slotverklaring als ‘aanvankelijk zeer slecht’, maar ‘nu acceptabel’.
‘Israël wordt niet gestigmatiseerd, de vrijheid van meningsuiting blijft overeind en er wordt melding gemaakt van de Holocaust’, zei Kouchner.