Diplomaten in Brussel aan schandpaal

BRUSSEL - De Belgische regering is het beu dat buitenlandse diplomaten hun verkeersboetes niet betalen, en te pas en te onpas hun onschendbaarheid inroepen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) besloot daarom om de slechtst betalende ambassades met naam en toenaam te noemen.

De meeste boetes gaan volgens Reynders naar diplomaten uit Angola, Armenië, Cuba, Egypte, Georgië en Kazachstan. Maar de slechtste betalers zijn de ambassades van Saoedi-Arabië en India. Bij de NAVO negeren Turkse diplomaten het vaakst hun boetes en bij de Europese Unie komen de grootste wanbetalers uit Cyprus, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Malta en Slovenië.

Reynders hoopt de diplomaten met deze openlijke schandpaal tot beter gedrag aan te zetten. Met meer dan 5.200 diplomaten is Brussel de grootste diplomatenstad ter wereld, nog voor Washington. Volgens schattingen van de Belgische openbare omroep begaan de buitenlandse diplomaten 50 procent meer overtredingen dan de gemiddelde Belg.

De afgelopen drie jaar kreeg Reynders melding van 971 onbetaalde parkeer- en verkeersboetes, uitgeschreven aan auto's met een diplomatieke nummerplaat. Dat getal is waarschijnlijk een grove onderschatting. Alleen al in 2005 bleven meer dan 2.000 boetes aan diplomaten onbetaald, in 2006 zo'n 1.500.

Ook ernstiger zaken blijven vaak onbestraft. Zo werd de zoon van een Afrikaanse ambassadeur, die in juli een laptop stal, zonder verhoor vrijgelaten. Hetzelfde gebeurde met een diplomaat die met opnameapparatuur in een bioscoop werd betrapt. En ook het ambassadepersoneel van Benin, dat voor 60 duizend euro schade aanrichtte in een huurappartement, kon niet worden vervolgd.

Senator Martine Taelman (Open VLD), die Reynders om de namen van de wanbetalende ambassades had gevraagd, wil dat België het Amerikaanse systeem invoert. Daarbij moeten diplomaten na drie onbetaalde boetes hun diplomatieke nummerplaat inleveren. Reynders heeft toegezegd dit systeem te zullen onderzoeken.

In Nederland stelde het CDA eerder voor dit Amerikaanse systeem in te voeren, nadat bleek dat het corps diplomatique in Den Haag ongeveer de helft van zijn verkeersboetes niet betaalt. Den Haag liep daardoor de afgelopen vijf jaar zo'n 180 duizend euro mis. Volgens het Verdrag van Wenen genieten diplomaten en hun inwonende gezinsleden immuniteit, behalve in geval van een ernstige misdaad.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden