Diplomaten bieden hulp bij 'grexit'

Dinsdag brengt de Duitse bondskanselier Merkel een beladen bezoek aan de Grieken. Vakbonden en politieke partijen hebben acties aangekondigd. Nederlandse bedrijven in Griekenland zijn intussen voorbereid op een grexit. De Nederlandse ambassade heeft meegedacht over een noodscenario.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARJEN VAN DER ZIEL

ATHENE - Nederland is begonnen Nederlandse bedrijven in Griekenland voor te bereiden op een eventueel Grieks afscheid van de euro. Nederlandse diplomaten in Athene inventariseerden de risico's, planden noodmaatregelen en deelden die enkele maanden geleden in een vertrouwelijke bijeenkomst met bedrijven.

De voorbereidingen liggen gevoelig omdat de Nederlandse regering publiekelijk benadrukt dat Griekenland in de eurozone moet blijven. De Griekse regering ergert zich ook aan speculaties over een Grieks vertrek uit de eurozone, omdat die het herstel van de economie bemoeilijken.

'Ik weet niet wie dit heeft rondgebazuind', zegt een Nederlandse diplomaat. 'We hebben dit bewust achter strikt gesloten deuren gedaan. We willen geen geesten wakker maken die niet wakker moeten worden gemaakt.'

De diplomaten organiseerden de bijeenkomst omdat in de aanloop naar de Griekse verkiezingen in juni bij Nederlandse bedrijven steeds meer onrust ontstond over een mogelijk afscheid van de euro. Tijdens de bijeenkomst deelden de ondernemingen onderling ook gegevens over hun voorzorgsmaatregelen. De diplomaat: 'Iedereen was bereid informatie uit te wisselen, mits in strikte vertrouwelijkheid.'

De vrees voor een Grieks vertrek uit de eurozone - in jargon 'grexit' genoemd - is de laatste maanden enigszins geluwd, omdat in Griekenland nu een regeringscoalitie aan de macht is die bereid lijkt een deel van de bezuinigingen en hervormingen door te voeren die worden geëist door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Maar er blijft veel onzekerheid.

Onder de Nederlandse bedrijven in Griekenland zijn multinationals als Heineken, Unilever en Philips, maar ook kleinere bedrijven zoals reisbureaus en jachtmakelaars. Veel ondernemingen hebben de laatste tijd maatregelen genomen om de schade van een Grieks vertrek uit de eurozone te beperken. Zo hebben bedrijven hun computersysteem aangepast, zodat ze snel kunnen overgaan op een nieuwe munteenheid. Of ze hebben een afspraak met het hoofdkantoor dat in geval van nood een medewerker met een koffer euro's naar Athene komt om werknemers te betalen.

'Wij eisen vooral van onze afnemers dat ze ons veel sneller dan vroeger betalen', zegt Tasos Zacharidis, manager van de Griekse vestiging van het Nederlandse bedrijf Den Braven, dat gespecialiseerd is in lijm, kit en isolatieschuim. 'Zelf sturen we onze kasstroom ook zo snel mogelijk naar Nederland. We zorgen dat we hier in Griekenland zo min mogelijk geld hebben.'

Welke adviezen de Nederlandse ambassade aan de bedrijven heeft gegeven, is niet helemaal duidelijk. De diplomaten hadden aanvankelijk gehoopt te kunnen voortbouwen op wat collega's in Argentinië voorbereidden, toen dat land in 2001 en 2002 een financiële crisis doormaakte. Maar daarover konden ze weinig vinden. Dus gingen de diplomaten zelf aan de slag. Ze kopieerden maatregelen uit het calamiteitenplan van de ambassade, dat onder meer gaat over aardbevingen, en ze dachten zelf na. Zo kwamen ze op vier thema's: liquiditeit, energievoorziening, communicatie en veiligheid.

De redactie van de Volkskrant heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om nadere informatie over de adviezen en om openbaarmaking van de relevante stukken. Volgens het ministerie kan geen informatie worden verstrekt, omdat de stukken 'ook veiligheidsmaatregelen' omvatten. 'Wij doen nooit uitspraken over veiligheidsmaatregelen', aldus een woordvoerder.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden