Diplomaat doet oproep aan Verenigde Naties: stop met drinken tijdens werk

Het is geen geheim dat er tijdens de vaak urenlange onderhandelingen binnen de Verenigde Naties heel wat wordt afgedronken. Reden voor de Amerikaanse diplomaat, Joseph Torsella, om op te roepen tot een verbod op alcohol tijdens zakelijke sessies. Maar zijn voorstel kan op weinig medestand rekenen: drank is ingebakken in de cultuur van de Verenigde Naties.

Peter Ustinov, een Britse acteur, die sinds 1971 vrijwillig als ambassadeur voor UNICEF werkteBeeld AFP

Joseph Torsella noemt het zelf 'een bescheiden voorstel'. Tijdens een privébijeenkomst van de budgetcommissie, waar hij deel van uitmaakt, riep hij op om de onderhandelingskamers in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties (VN) in Manhattan voortaan 'bedwelmingsvrij' te maken. Met het oog op het budget, maar ook vooral omdat niet alle diplomaten even goed tegen een borrel kunnen.

Zo viel deze week op de website van Foreign Policy te lezen dat er tijdens de meest recente begrotingsonderhandelingen in december ten minste één afgevaardigde ziek is geworden van het drinken van te veel alcohol.

Deze maand staat een volgende ronde van begrotingsonderhandelingen op het programma. Het voorstel van Torsella om de kurk dan op de fles te houden, kan vooralsnog op weinig enthousiasme rekenen bij zijn collega-diplomaten. Drinken is ingebakken in de cultuur van de Verenigde Naties.

Delegate's Lounge
Dat bleek maar al te goed toen in 2009 het hoofdkwartier van de VN werd gerenoveerd en de legendarische Delegate's Lounge, met rijk gevulde bar, verdween. Diplomaten voerden fel protest. Spoedig werd er een soort buitenbar ingericht, maar ook die verdween. De drinkcultuur is er sindsdien niet minder op geworden.

In Diplomat Magazine legt Pamela Vandyke-Price, een befaamd wijnkenner, uit dat alcohol en diplomatie al eeuwen met elkaar verbonden zijn. 'Na de Glorieuze Revolutie van 1688 werden de Whigs en de Tories (in die tijd de twee belangrijkste politieke partijen in het Verenigd Koninkrijk) van elkaar onderscheiden door hun drankjes. Claret, een Franse wijn, werd geassocieerd met de Tories. De Wigs dronken wijn uit Portugal, gecombineerd met brandy, port.'

Volgens Richard Rowan, een expert op het gebied van de Verenigde Naties, hangt er op het hoofdkwartier van de VN in Manhattan nog altijd een sfeer uit de vijftiger, zestiger jaren. 'Je hebt het gevoel dat ze daar vastzitten in het verleden', zegt hij in The New York Times. Zo wordt er niet alleen veel gedronken, er wordt - ondanks het rookverbod - ook stevig gepaft.

Rowan denkt dat het voorstel van Torsella weinig kans van slagen heeft: 'Dit is ruwweg het equivalent van toen je nog een tiener was en je er door je ouders op gewezen werd dat je de nacht daarvoor dronken was.'

Wodka
De strijd om alcohol gaat verder dan wat gesoebat op het hoofdkwartier van de VN - het is een international aangelegenheid. Bekend is dat de Verenigde Staten, Japan en de West-Europese landen, als zwaargewichten binnen de VN, het grootste aandeel leveren in de debatten. Leden van de landen die minder te zeggen hebben en toch moeten deelnemen aan de marathonsessies - die geregeld tot diep in de nacht voortduren - grijpen al snel naar de fles.

Veel diplomaten wilden hier publiekelijk niet op reageren, maar de New York Times wist op basis van anonimiteit wel enkele ontboezemingen te ontlokken; sommige diplomaten beschuldigden de Canadezen van het drinken van te veel whisky. Anderen wezen met beschuldigende vinger naar de Russen en hun wodka. Of zijn het soms de Fransen die met hun overmatige wijngebruik een groot deel van het drankbudget opslokken?

Misschien wel het meest openlijk sprak de Russische ambassadeur van de Verenigde Staten, Vital Churkin. Op de vraag of hij het plan van Torsella ondersteunt, antwoordde hij: 'Er zou niet gedronken mogen worden tijdens zakelijke sessies. Maar nadat er uren zijn verstreken, is het een persoonlijke aangelegenheid geworden. We hebben allemaal een privéleven, nietwaar?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden