Diplomaat Brand gaat 'knokken voor politie'

Oud-korpschef in Den Haag Jan Brand gaat proberen in Groningen vrede te stichten. De CDA'er, die in 1995 verklaarde dat de drugsoorlog verloren is, zal zijn diplomatieke gaven hard nodig hebben....

OM TE KNOKKEN voor de Nederlandse politie' gaat de in september gepensioneerde hoofdcommissaris Jan Leendert Brand (60) het politiekorps van Groningen leiden.

Hij krijgt ruim een jaar de tijd om de Groninger burgemeester Ouwerkerk en de hoofdofficier van justitie Daverschot met elkaar te verzoenen, maar ook om een begin te maken met de genezing van een gehavend politiekorps. De Groningse politie wordt geplaagd door financiële tekorten en onderbezetting. Ook de dramatische afgang tijdens de rellen eind vorig jaar in de Oosterparkwijk moet nog worden verwerkt.

Brand staat bekend als diplomaat. Gistermiddag, nadat de ondernemingsraad van het politiekorps haar zegen had gegeven aan zijn benoeming voor ruim een jaar, stelde hij zich onomwonden voor als 'een man van compromissen'. OR-voorzitter D. van der Laan, noemde Brand voorafgaande aan het twee uur durende gesprek al 'onwaarschijnlijk aimabel'.

Burgemeester Ouwerkerk ondernam eerder nog een poging om de voormalig korpschef van Groningen en Amsterdam E. Nordholt als interim-chef te paaien: 'Ernst, ik heb je nodig.' Nordholt is nu adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het politiekorps Amsterdam-Amstelland. Meer dan een dag per week kan hij niet voor zijn oude stad vrijmaken. Hij kreeg nog een sneer mee van Brand: 'Het is beter dat hier iemand komt die onbevangen tegen de zaken aankijkt.'

Brand maakte carrière bij de politie in de schaduw van luidruchtige generatiegenoten als Nordholt en de Utrechtse korpschef J. Wiarda. Hij was onder meer politiechef in Delft en werkte van 1969 tot 1978 bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1978 kwam hij als hoofd van de dienst Algemene Zaken bij de Haagse politie, die later zou opgaan in het politiekorps Haaglanden. In 1982 werd hij korpschef. Na zijn pensionering, vorig jaar september, verhuisde hij 'voor de rust' naar Friesland.

Ondanks zijn bescheiden voorkomen spuide Brand, net als zijn generatiegenoten bij de politie, geregeld kritiek op de wetgevende macht. Volgens hem is de politie voor politici verworden tot 'klaagmuur', terwijl de volksvertegenwoordigers in Den Haag zelf falen als het gaat om adequate nieuwe wetgeving of maatregelen om de werkloosheid te bestrijden. Haaglanden heeft veel last van jeugdbendes, wat volgens Brand deels te wijten is aan werkloosheid.

Als voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen wist Brand te verrassen met de verklaring dat de strijd tegen de drugshandel verloren was. Ook bleef hij een verklaard voorstander van het doorlaten van drugs als methode om de drugshandel aan te pakken.

Zijn eigenzinnige meningen verraden dat achter de diplomaat een strategisch denker schuilgaat. Een kleine waarschuwing werd gisteren al gegeven. De 'man van compromissen': 'Ik weet waar mijn grenzen liggen.'

Marc van den Eerenbeemt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden