Dipje in aandacht voor Palestijnen

Woordvoerders van de Palestijnse hongerstakers in Israsche gevangenissen zouden teleurgesteld zijn geweest met de geringe belangstelling voor hun zaak, zelfs onder de eigen bevolking....

Ferry Biedermann

In Israwordt dat gebrek aan interesse hier en daar opgevat als een overwinning. Een opiniestuk op de internetsite van de krant Ha'aretz stelde de retorische vraag of de wereld is uitgekeken op de Palestijnen. Vanuit Israsch oogpunt zou dat mooi uitkomen, want de wereldopinie wordt beschouwd als een machtig wapen in de handen van de tegenpartij. Ook een groeiende apathie onder de Palestijnen zelf zou een welkom signaal zijn dat de motivatie om actie te ondernemen aan het afnemen is.

Beide aannames hebben een grond van waarheid, maar zijn waarschijnlijk slechts van tijdelijke aard. Natuurlijk neemt de belangstelling voor het Israsch-Palestijnse conflict zo nu en dan af en ontstaat er een zekere Midden-Oostenmoeheid onder het publiek in de rest van de wereld. En uiteraard snakken de meeste Palestijnen na vier jaar van intifada naar rust en is het soms moeilijk ze nog de straat op te krijgen.

Maar die momenten van geringere aandacht duren, als de geschiedenis een leidraad is, meestal niet zo heel lang. Het Israsche-Palestijnse conflict heeft blijkbaar zoveel elementen die het een onweerstaanbaar drama maken, dat het al jaren bovenaan de lijst van spraakmakend wereldnieuws staat.

De Isra klagen soms dat zij meer buitenlandse correspondenten per hoofd van de bevolking hebben dan wie ook ter wereld en vaak lijkt het alsof Israsch en Palestijns nieuws in andere landen net zo groot wordt gebracht als het eigen binnenlandse nieuws.

De oorzaken van het mogelijke dipje in de interesse voor de Palestijnse hongerstakers zijn talrijk. In de Arabische wereld en in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever viel de staking samen met de laatste rondes van de pan-Arabische talentenjacht, Super Star. Het programma dat nu voor het tweede jaar door een Libanees tv-station wordt uitgezonden is razend populair en het had een Palestijn als een van de finalisten. Tijdens het laatste optreden van het seizoen verboden boze militanten de uitzendingen op grote schermen in sommige Palestijnse steden. Het 'frivole' programma zou de aandacht hebben afgeleid van het lot van de hongerstakers.

Een serieuzere verklaring voor de wat geringere belangstelling in de wereld voor de Palestijnen, ligt mogelijk in de oorlog in Irak. Het is moeilijk concurreren met de beelden van twaalf Nepalese gijzelaars die in koelen bloede zijn gedood, met de executie van een Italiaanse journalist, de gijzeling van twee Franse journalisten en de enorme veroordeling daarvan ook in de Arabische wereld en met de beelden van gevechten in Najaf, de heiligste plek voor de shi'ieten.

Irak is, zolang het duurt, ook een serieuze bedreiging voor de rol die het Palestijnse-Israsche conflict lijkt te hebben opget als de nieuwe grote zaak waar heel links zich achter kan verenigen. Na Vietnam, de kruisraketten en Zuid-Afrika heeft de focus van het internationale vredesactivisme zich verlegd naar het Midden-Oosten. Dat betekende tot voor kort, en zeker tijdens het hoogtepunt van de intifada, Israen de Palestijnen.

Nu heeft Irak, voorlopig, het voetlicht gestolen. Vanwege de directe Amerikaanse betrokkenheid is dat een veel interessantere uitlaatklep voor de anti-imperialistische brigades. De vraag is hoe lang Irak het nieuws blijft domineren. Het geweld daar zal voorlopig niet ten einde komen, maar wat wel kan eindigen is de aanwezigheid van buitenlandse troepen.

Een herkozen Bush zou wel eens heel snel kunnen concluderen dat hij niet gebaat is bij het doodbloeden van zijn leger in de woestijn. Een nieuw-gekozen Kerry moet echter laten zien dat hij niet makkelijk te intimideren is en zou de troepen wel eens langer in Irak kunnen houden.

Het is vrij zeker dat wat er ook gebeurt, de aandacht voor wat zich in Irak afspeelt dramatisch zal dalen zodra de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen het land verlaten. Isra en Palestijnen gaan nergens naar toe. Beiden zijn veroordeeld tot elkaar en tot het smalle strookje land dat ze moeten delen.

Een journalist in Jeruzalem kan altijd op ding vertrouwen: nieuwsluwtes duren in Isranooit lang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden