Dip in opwarming aarde hoort in patroon

De aarde warmt al pakweg tien jaar nauwelijks verder op, maar die stagnatie is slechts van tijdelijke aard, schrijven onderzoekers donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARTIJN VAN CALMTHOUT

AMSTERDAM - De huidige opwarmingsdip is volgens hun modelberekeningen een natuurlijke hapering in het klimaatsysteem, goeddeels veroorzaakt door trage periodieke temperatuurschommelingen in de Stille Oceaan. Daardoor is er geen reden om aan te nemen dat de opwarming tot staan is gekomen, aldus Yu Kosaka en Shang-Ping Xie van het Scripps-instituut in San Diego. Sterker, zo noteren ze in Nature: een verdere opwarming is volgens hen onvermijdelijk door de toenemende concentraties kooldioxide in de atmosfeer.

De tijdelijke hapering van de snelle opwarming uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw is rond 2001 ingetreden en sinds die tijd aanleiding voor felle discussie over de vraag of meer CO daadwerkelijk tot klimaatverandering leidt. Volgens de nieuwe studie kan de natuurlijke variatie in de temperatuur van de oceanen de opwarming tijdelijk versnellen, maar ook helemaal tot staan brengen.

Met name de Pacific, de grootste oceaan op aarde, heeft een eigen dynamiek, waarbij relatief warme en koude episodes elkaar om de 15 tot 30 jaar afwisselen. Hoogtepunten daarin zijn de bekende fenomenen El Niño en La Niña voor de kust van Zuid-Amerika.

In de nieuwe studie is aangenomen dat de tijdelijke afkoeling van de oceaan in de jaren vóór 2012 past in een patroon. Met dat patroon is vervolgens in modellen teruggerekend hoe dat het opwarmende klimaat sinds 1950 moet hebben beïnvloed. De overeenkomst met de metingen is treffend, zegt klimaatwetenschapper Wilco Hazeleger van het KNMI in De Bilt.

Naar zijn idee laat de studie zien dat er een goede verklaring bestaat voor de natuurlijke variaties in de opwarming van de aarde. 'Die variaties zijn er nu eenmaal. Ze zijn er altijd geweest, en zullen er altijd zijn. In het komende rapport van het klimaatpanel IPCC zal dat opnieuw worden benadrukt. Maar de trend is echt omhoog.'

Wat de studie ook laat zien, aldus Hazeleger, is dat de opmerkelijk snelle opwarming vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw niet alleen aan de uitstoot van CO kan worden toegeschreven.

Op 27 september komt het VN-klimaatpanel IPCC in Stockholm met een nieuwe samenvatting van de stand van kennis over klimaatverandering. Het KNMI coördineert de Nederlandse inbreng in die zogeheten summary for policymakers.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden