Dione de Graaff

Kleur bij kleur, formaat bij formaat. 'Ik ben een opgeruimd type', zegt Dione de Graaff en in haar Amsterdams woning lacht ze haar tanden bloot. Een rood boek dat verzeild is geraakt op de 'blauwe plank', krijgt snel een andere plaats. Na een korte aarzeling pakt de opvolger van de legendarische Mart Smeets het boek, De onvolmaakten van Tom Rachman over het 'wel en wee' op een krantenredactie in Rome, weer uit de kast.

Zachtjes leest de schaatspresentatrice van de NOS voor: 'Ik kom vaak over als een overambitieuze, te carrièregerichte vrouw. Ik weet niet waarom. Niet harteloos, hoop ik. Dat ben ik beslist niet, namelijk. Maar in dit werk kun je geen watje zijn. Je moet hard zijn, anders walst iedereen over je heen.' Ze lacht besmuikt.

Heeft Dione de Graaff soms een voorliefde voor boeken waarin zogenaamde 'sterke vrouwen' een manifeste hoofdrol spelen? In de gauwigheid zien we de The Grandmothers van Doris Lessing, Over de liefde van Doeschka Meijsing, Miss Smilla's Feeling for Snow van Peter Høeg en - en dit is veelzeggend - Even Cowgirls Get the Blues van Tom Robbins. Dione: 'Geen commentaar.' En wéér die stralende lach.

Anchorwoman van de NOS in Sotsji, ze zegt er klaar voor te zijn. Eén boek slechts neemt ze mee naar het verre Rusland, Met twee potten pindakaas naar Moskou van Karel van het Reve. Knipogend: 'Een tip van Mart.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden