Dintelstraat

De Dintelstraat is een naargeestige straat in een naargeestige buitenwijk van Den Helder die optimistisch Nieuw Den Helder heet. Maar alles is er oud en vervallen....

De straat ligt vlakbij een klein winkelcentrum dat met sluiting wordt bedreigd en wordt omgeven door driehoge flats van baksteen met balkonnetjes van beton die scheef hangen. Verderop is een grote, lege vlakte. Aan de overkant daarvan zijn weer huizen.

Veel wind hier.

Eindeloze wind.

Aan de Dintelstraat staan drie flats die door ouderen worden bewoond. Afgelopen weekend kwam in de middelste flat een nieuwe dame wonen. Zij was 50 en net gescheiden van haar 64-jarige invalide man. Toen ze maandagochtend om zes uur naar haar werk wilde gaan, werd ze door hem opgewacht.

Ze zag hem niet.

Hij zat buiten in zijn gemotoriseerde rolstoel en had een jachtgeweer bij zich. Toen de vrouw beneden in de hal van het flatgebouw kwam, schoot de man haar dwars door de deur heen dood.

Daarna zichzelf.

De bewoners van de flat cancelden van hun schrik hun vaste klaverjasmiddag, en ook de bingo in het wijkcentrum ging maandagavond niet door. Hulpverleners schoten toe, de woningbouwvereniging maakte zich zorgen om het imago van de buurt.

De Dintelstraat, een dag later. Er is niets meer dat aan het drama herinnert. De kapot geschoten deur van de flat is vervangen, de hal keurig op orde. De plaatselijke krant meldt dat de dader niet kon verkroppen dat zijn vrouw van hem weg wilde, een eigen leven wilde opbouwen. Verder geen informatie.

Je denkt erover na.

Een invalide die voor dag en dauw met zijn karretje door de stille straten van Den Helder snort om zijn vrouw te gaan vermoorden, het geweer onder de deken over zijn knieën. Een weekend lang niet geslapen, getelefoneerd, gehuild, geschreeuwd, gedreigd en gedronken.

Een vrouw van 50 die op de valreep van haar leven nog iets wil maken, eindelijk bevrijd van een tirannieke man. Zwaar weekend gehad, huis ingericht, zondagavond voor het eerst in jaren alleen gegeten. Maandagochtend vroeg weer op. Werkzaam in de gezondheidszorg. Misschien wel een man tegengekomen die wél aandacht voor haar had, die wél attent en aardig was.

Einde verhaal.

Je loopt rond in de Dintelstraat. Er liggen hier en daar nog die rode resten van het oudejaarsvuurwerk. Bij de vuilcontainers staan twee oude keukenstoelen. Voor de ramen van een van de appartementen in de middelste flat hangt de luxaflex scheef. Een dame komt door de hal naar buiten. Ze haast zich weg.

In het kleine overdekte winkelcentrum waar de flats op uitkijken zijn een Komar-supermarkt, een Bruna annex postkantoor, een slagerij, een snackbar, een drogisterij en een islamitische winkel die ook in telefoonkaarten doet gevestigd. Op de plastic stoelen voor de snackbar zitten drie mannen zwijgend te roken. Bij de slager werkt een meisje met rood haar. De slavinken zijn in de aanbieding.

Buiten huilt de wind.

Een lijkwagen kwam je tegemoet toen je Nieuw Den Helder binnenreed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden